Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako sprečiti sklapanje dečijih brakova u Nišavskom okrugu

rssBookmark and Share

Niš 08.03.2019. Nišavski okrug, Južna Srbija Info

Danas je, na Dan žena, ne samo simbolično, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, inače član Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova u Srbiji, posetila Udruženje Romkinja ,,Osvit“ u Nišu kako bi dogovorila saradnju na prevenciji ranih sklapanja dečijih brakova.

Kako sprečiti sklapanje dečijih brakova u Nišavskom okrugu

Godišnje u svetu deset miliona devojčica prisilno stupi u brak, a dve trećine pripadaju romskoj populaciji. U Nišavskom okrugu, najveći broj sklopljenih dečijih brakova je na teritoriji opštine Aleksinac.

Najmlađa Romkinja, koja je u Nišavskom upravnom okrugu stupila u takozvani dečiji brak, imala je samo 14 godina.

Kao najčešće razloge za rane brakove navode se tradicija i običajno pravo, loši ekonomski uslovi i izmirenje porodičnih i ličnih dugova.

Udruženje ,,Osvit“, sa predsednicom Anom Saćipović, u saradnji sa Nišavskim upravnim okruglom, radiće na prevenciji sklapanja maloletničkih brakova, a samim tim i na prevenciji nasilja nad ženama.

Narednog meseca u Nišavskom okrugu biće održan sastanak sa svim predsednicima lokalnih samouprava Nišavskog upravnog okruga, direktorima Centara za socijalni rad, policije i pravosudnih organa.

Komentara: 0


#   Niš   Romi   Dragana Sotirovski   brak   maloletnici   Dan žena   Nišavski upravni okrug   Udruženje Romkinja Osvit
@GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima