Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Snimanje zuba kod odraslih i dece

Bookmark and Share

25.04.2019. Nikola Stojanović

Rendgensko snimanje zuba je suštinski deo svakog plana lečenja zuba. Snimanje zuba je dijagnostički, ali može biti i preventivni metod, koji pomaže stomatologu da dijagnostikuje potencijalne probleme u oralnoj nezi pacijenta pre nego što se javi veći problem.

snimanje zuba
snimanje zuba

Rendgensko snimanje zuba je suštinski deo svakog plana lečenja zuba. Snimanje zuba je dijagnostički, ali može biti i preventivni metod, koji pomaže stomatologu da dijagnostikuje potencijalne probleme u oralnoj nezi pacijenta pre nego što se javi veći problem. 

Rendgen je vrsta energije koja prolazi kroz meka tkiva i apsorbuje ga debelo tkivo. Zubi i kosti vilice su veoma gusti, tako da apsorbuju rendgenske zrake, dok rendgenski zraci lakše prolaze kroz desni i obraze.
 


Intraoralni i ekstraoralni snimci
 


X zraci su podeljeni u dve glavne kategorije, intraoralne i ekstraoralne. Intraoralni je rendgen koji se uzima iz usta, dok se van usta izvodi ekstraoralni rendgen.
 
Intraoralni rendgenski snimci su najčešći tip radiograma koji se uzima u stomatologiji. Oni daju visok nivo detalja zuba, kostiju i potpornih tkiva usta. Ovi rendgenski zraci omogućavaju stomatolozima da:
 
-Pronađu šupljine u zubima
 
-Pogledaju korene zuba
 
-Provere zdravlje kostiju oko zuba
 
-Odrede da li se javila parodontna bolest 
 
-Pogledaju status razvijenih zuba
 


Vrste rendegnskog snimanja zuba
 


Postoji veliki broj rendgenskih snimaka koje stomatolozi mogu da naruče. Većina njih se razlikuje u zavisnosti od segmenata koji se snimaju, pa se tako mogu snimati cela vilica, obe vilice, pojedinačni zubi, sinusi, itd.
Ono po čemu se snimci izuzetno razlikuju jeste da li se odrađuju u 2D ili 3D varijanti.
U 2D varijanti mogu se raditi digitalni ortopan, odnosno snimanje cele obe vilice, vilični zglobovi i sinusi, gde je količina zračenja minimalna. Zatim segmentni ortopan, koji se radi na istoj mašini kao i digitalin ortopan, snimajući određene segmente vilice, odašiljući 75% manje zračenja. I dentoalveolarni snimci, odnosno pojedinačno snimanje svakog zuba, kako bi se dobila jasnija i preciznija slika o pojedinačnom stanju zuba, korena, i kosti.
3D varijanta koristi se za CBCT snimanje zuba, koje se trenutno ne primenjuje u svakoj ordinaciji. CBCT snimanje znači stomatološka konusno kompjuterizovana tomografija, odnosno označava snimanje koje će omogućiti stomatologu precizan uvid u celokupno stanje kostiju, lica, vilica, zglobova, sinusa i korena zuba. Ova vrsta snimka koristi se za detaljno planiranje lečenja ali i sve više u za planiranje postavljanja zubnih implantata.
 


Način izvođenja snimanja 
 


Ovi rendgenski snimci se obično izvode u ordinaciji stomatologa. Prvo, stomatolog će vas pokriti teškom olovnom zaštitom da zaštiti vaše telo od zračenja. Zatim, će vam u usta ubaciti mali aparat, napravljen od plastike, i tražiti od vas da ga ugrizete jer to drži rendgenski film na mestu. Tehničar će zatim nastaviti sa snimanjem rendgenske slike ciljanog područja. Ovaj proces je bezbolan i ponavlja se sve dok se ne dobiju slike. Upotreba digitalnih rendgenskih zraka ima značajno manje zračenja na pacijenta, pogodna je i štedi vreme za stomatološku praksu.
 


Prednosti snimanja zuba
 


Prednosti rendegnskog snimanja zuba su dobro poznate: pomažu stomatolozima da dijagnostikuju uobičajene probleme, kao što su karijes, bolesti desni i neke vrste infekcija. Radiografski snimci omogućuju stomatolozima da vide unutar zuba i ispod desni, da procene zdravlje kostiju i potpornih tkiva koja drže zube na mestu.
 


Bezbednosne mere predostrožnosti 
 


Postoji mnogo stvari koje vaš stomatolog može da uradi da bi se smanjilo zračenje rendgenskih zraka. Snimanje jedne slike umesto više slika značajno smanjuje ekspoziciju. Takođe možete razgovarati sa svojim stomatologom o korišćenju najniže moguće postavke zračenja, posebno za decu. Olovne obloge takođe mogu zaštititi određene delove tela od zračenja.
 
Zubni rendgenski snimci su veoma bezbedni i izlažu vas ili vaše dete minimalnoj količini radijacije. Takođe se smatraju izuzetno sigurnim. Međutim, važno je razumeti svrhu bilo koje procedure koja će vas izložiti zračenju. Ne ustručavajte se da razgovarate o potrebi stomatološkog rendgenskog snimanja sa stomatologom da biste bolje razumeli kako vam snimanje zuba može pomoći u zaštiti i poboljšanju vašeg oralnog zdravlja.

Komentara: 0


#   stomatologija   zubi   rentgen
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima