Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Plivanje za Časni Krst

rssBookmark and Share

Niš 19.01.2014. Gradska opština Medijana

Gradska opština Medijana, osmi put za redom, na veliki pravoslavni praznik, Bogojavljenje oganizovala je plivačko nadmetanje za Časni Krst.

Plivanje za Časni Krst

Pre početka takmičenja čin osvećenja vode obavio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. Jovan, uz sasluženje niških sveštenika.

Preosvećeni je istakao da je vera neophodna za postojanje jednog naroda, jer bez duhovnosti nema kulture, istorije, nema budućnosti.

Uz tradicionalni pozdrav „Bog se javi“, predsednik GO Medijana, Nebojša Krstić, zahvalio je svim učesnicima, Odredu Žandarmerije, 63. padobranskoj brigadi, Upravi za vanredne situacije, Policijskoj upravi, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć i svima onima, koji su učestvovali u oganizaciji obeležavanja ovog velikog praznika.
„Današnji dan je i dan Prosvećena, jer ovo naše okupljanje pokazuje da smo se vratili svojim korenima i to je poruka koju šaljemo svima, a prevashodno deci. Naša vera propoveda vrline koje su neophodne da bi najmlađi postali dobri ljudi i današnje plivanje za Časni Krst je dokaz vraćanja svojoj veri i tradiciji“, rekao je Krstić.

Govoreći o svetom trojstvu predsednik GO Medijana, istakao je važnost broja tri i podsetio na činjenicu „da nas je iz godine u godinu sve manje i da u godini proglašenoj Medijaninom godinom deteta, treba učiniti sve da nas bude više. Bez toga, neće imati ko da prenese poruku večnosti, mira, ljubavi i naše vere“ „Treće dete spasava Srbiju.“ Poručio je ovom prilikom, predsednik GO Medijana.

Predsednik je, poželevši sreću učesnicima takmičenja, istakao da je najveća nagrada za svakog od njih ulazak u osvećenu vodu i da su svi takmičari, pobednici.

Nakon pozdravne reči predsednika Gradske opštine Medijana, deventnaest plivača, čiji broj simbolizuje današnji datum, blagoslovio je Preosvećeni.

Pobednik ovogodišnjeg bogojavljenskog takmičenja u plivanju za Časni Krst je Marko Božinović, rođen 1992.godine iz Niša.

Predsednik Gradske opštine Medijana uručio je pobedniku zlatni lančić sa krstom, osvećeni Časni Krst, lovorov venac i ček u vrednosti 30 000 dinara, dok će svako od učesnika dobiti zlatni krstić.

Gradska opština Medijana zahvaljuje Nj.P.Episkopu niškom G. Jovanu, sveštenstvu, CPD „Branko“, KUD „Aleksa“, gostima, učesnicima i svim Nišlijama koji su, svojim prisustvom, uveličali veliki pravoslavni praznik –Bogojavljenje.

 

Komentara: 0


#   Niš   SPC   Medijana gradska opština   Nebojša Krstić   episkop   običaji   časni krst   Marko Božinović   hrišćanstvo   treće dete   PU Niš   gradske opštine   Gradska opština
@


 


[ Dodaj komentar ]