Južna Srbija Info

Vozite bezbedno: Prestala da važi obaveza upotrebe zimske opreme

Bookmark and Share

02.04.2016. Južna Srbija Info

Od 01. novembra do 01. aprila zimski pneumatici su na gazećem sloju treba da imaju šare duboke najmanje 4 mm i obavezni su kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.
Od 01. aprila možete zameniti sva četiri pneumatika na vozilu i montirati letnje.

Foto: garaza.rs
Foto: garaza.rs

Stručnjaci preporučuju da se letnji koriste onda kada su temperature iznad 7 °C. Zimska guma ne treba da se koristi leti jer lošije prijanja uz asfalt, ubrzano se troši i zbog vrućine trajno gubi osnovne karakteristike. Gazeći sloj letnjih guma  napravljen je od tvrđeg materijala i ima sitniju šaru.

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju vozači od 01. aprila do 01. novembra nisu više u obavezi  ni da van grada u prtljažniku imaju lance.

Posle zime prekontrolišite tehničku ispravnost vozila. 

Posebno obratite pažnju na stanje trapa i upravljački sistem, jer lako može da se desi da je on u lošijem stanju od česte vožnje u zimskim uslovima po udarnim rupama na kolovozu. Bilo da su posledica klizišta, odrona ili poplave, novostvorene rupe se slabo vide čak i kod sporije vožnje jer su tokom ovog perioda obično prekrivene vodom. I pored sve obazrivosti tokom zime ponekad ne uspemo da sačuvamo automobil. Proverite to u servisu.  

Svetlosna signalizacija radiće sigurno, a vi voziti bezbedno samo ako tokom zime vlaga i korozija nisu oštetile elektroinstalacije vašeg automobila. Obavezno u servisu prekontrolišite i kočioni sistem kao i rad motora. Korisno je oparati i očistiti automobil od soli i lišća, poručuju iz AMSS.
 

Komentara: 0


#   AMSS   gume   leto   vožnja   letnje gume   elektroinstalacije
@


 


[ Dodaj komentar ]