Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Filmski festival LIFFE: Susret reditelja

rssBookmark and Share

Leskovac 11.09.2015. Leskovac.RS

Trinaest reditelja iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore je, kao i prošle godine, govorilo više o teškom položaju filmadžija na prostorima bivše Jugolsavije.

Filmski festival LIFFE: Susret reditelja

Borba za opstanak, kulture, filma i njegovih stvaralaca je osnovna poruka četvrte po redu konferencija reditelja iz regiona održane u okviru leskovačkog 8. Internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, na kojoj se ponovo razgovaralo o formiranju fonda za distribuciju filmova.

Pozdravljajući prisutne reditelje na Konferenciji reditelj Darko Bajić, umetnički direktor festivala u Leskovcu je rekao da je zadnji trenutak da se nešto organizovano, zajedničkim snagama uradi za opstanak filma na ovim prostorima. On je podržao dosadašnje inicijative filmskih radnika u region da se Filmska deklaracija pošalje ministrima svih zemalja u region, al ii na mnoge druge adrese.

Govoreći o udruživanju filmskih stvaralaca Stole Popov, reditelj iz Makedonije je apostrofirao sve teži pološaj u kome se nalaze filmski stvaraoci danas.

-Ideja o osnivanju regionalnog fonda za distribuciju filmova potekla je na skupu pretprošle godine u Leskovcu i neralno je očekivati da se ona konkretizuje za dve godine. Važno je da je aktuelna u kontaktima između asocijacije reditelja i ministarstava kultura, odnosno, zajedničko lobiranje, rekao je Popov.

Ova rediteljska okupljanja su vrlo praktičan pokušaj unapređenja kinematografije u regionu, kazao je crnogorski režiser Branko Baletić, koji je podsetio na dobru ideju da se pokrene inicijativa da se osnuje fond koji bi finansirala ministarstva kulture zemalja u regionu i izrazio nadu da će ta ideja zaživeti. On je rekao da je situacija što se filma tiče sve gora i gora.

Nikad teže je u kulturi, a pogotovu u filmskom stvaralštvu, jer rekao je Baletić ‘’Kultura u tranziciji je ostavljena na ničijoj zemlji’’. I niko da se nje seti ili pak pogleda i obrati delić pažnje na nju.


#   Leskovac   festival   film   LIFFE festival   Darko Bajić   Stole Popov   Branko Baletić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima