Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I pored Moravice i Bovanskog jezera Sokobanja ima problem sa tekućom vodom: Nova bušotina za vodosnabdevanje

rssBookmark and Share

Sokobanja 29.10.2019. Južna Srbija Info

Sokobanja mora da reši problem vodosnabdevanja bar za narednih 50 godina

I pored Moravice i Bovanskog jezera Sokobanja ima problem sa tekućom vodom: Nova bušotina za vodosnabdevanje

Predsednik Opštine Sokobanja Isidor Krstić obišao je radove na izradi bušotine, odnosno eksploatacionog bunara za vodosnabdevanje Sokobanje na lokaciji Krkino kućište. Naime, Opštini Sokobanja je Rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike od 22. maja ove godine odobren nastavak izvođenja detaljnih i hidrogeoloških istraživanja vode na lokaciji Krkino kućište, koja bi se koristila u sistemu vodosnabdevanja.

‒ Za nas je vrlo bitno da obezbedimo dovoljne količine vode kako bismo premostili problem vodosnabdevanja. Verujem da bismo bili srećni kada bismo obezbedili između deset i petnaest litara vode u sekundi. Lokalna samouprava će nastaviti da sprovodi aktivnosti na rešavanju problema vodosnabdevanja. Do sada smo uložili blizu milion i po evra za tri godine. Smatram da je to nedovoljno i da ćemo mi u narednom periodu morati da nađemo rešenje koje će trajno rešiti problem vodosnabdevanja, a to će najverovatnije biti iz nekog sistema akumulacije. Da li će se graditi nova akumulacija ili ćemo koristiti bovansku akumulaciju, to će pokazati studija. U svakom slučaju Sokobanja mora da reši problem vodosnabdevanja bar za narednih 50 godina i ja se nadam da smo na dobrom putu da to postignemo i dok sam na ovom mestu ja ću se zalagati da mi trajno rešimo problem vodosnabdevanja ‒ rekao je između ostalog Krstić.

Izvođač radova je GEO Inženjering BGP d.o.o. iz Beograda, a prema rečima Dragana Jokovića, diplomiranog inženjera geologije, na osnovu prethodno izvedenih geofizičkih i drugih geoloških radova bušenjem je potvrđeno da je radna sredina pogodna sa aspekta vodabilnosti, odnosno stene ukazuju na moguće prisustvo podzemnih voda.

‒ Trenutna dubina je 80 metara, a planirana dubina je 180 metara i kada se ona dostigne, slede druge operacije koje su jako bitne i potrebne za izradu bunara koji planiramo – rekao je Joković.

Ugovorena vrednost radova je oko osam miliona dinara sa PDV-om. Radovi su počeli 14. oktobra, a rok za izvođenje radova je 18 meseci.

Komentara: 0


#   Sokobanja   vodosnabdevanje   voda za piće   Isidor Krstić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima