Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade

rssBookmark and Share

Niš 25.03.2019. Južna Srbija Info

Zaokružujući književne nagrade koje Niš dodeljuje, ove godine će biti dodeljena po treći put Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju knjigu proze ili poezije za decu, objavljenu na srpskom jeziku u 2018. godini.

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade

Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš, a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Ime dobitnika nagrade će biti saopšteno 2. aprila, na Međunarodni dan knjige za decu, datum rođenja Hansa Kristijana Andersena, a svečana dodela će biti organizovana tokom maja 2019. godine.

Žiri radi u sastavu: pesnik Peđa Trajković (predsednik), bibliotekar Dragana Pešić Glavašević i prof. dr Valentina Hamović.

Osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje. Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije. Da bi uticao koliko god može na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju pomogne upravo preko ove nagrade.

Cilj ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganja osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih, budućih pisaca i uopšte – sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.

U uži izbor Nagrade grada Niša za književnost za decu i mlade,.za najbolju knjigu proze ili poezije za decu u 2018. godini ušle su sledeće knjige (po azbučnom redu):

  • „Bandoglavić Strahinja“ Siniše Soćanina (Laguna, Beograd)
  • „Ja sam Akiko“ Stefana Tićmija (Laguna, Beograd)
  • „O ljubavi i drugim moronima“ Danijele Kostić (Laguna, Beograd)
  • „Peta devojčica, Marja“ Gradimira Stojkovića (Laguna, Beograd)
  • „Poezija koja se gleda“ Dušana Pop Đurđeva (Media Art Content, Novi Sad)
  • „Sazvežđe violina“ Vesne Aleksić (Kreativni centar, Beograd)
  • „Sara i januar za dve devojčice“ Zorana Penevskog (Laguna, Beograd)
  • „Uvod u njivu“ Radeta Tanasijevića (Biblioteka „Vlada Aksentijević“, Obrenovac)

Komentara: 0


#   Niš   Novi Sad   književnost   Niški kulturni centar   Peđa Trajković   Kreativni centar   Najbolja knjiga za decu i mlade
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}