Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poznati niški vajar Ivan Felker nastradao u udesu

rssBookmark and Share

Niš 25.04.2024. Južna Srbija Info - redakcija

U Nišu je danas potresena umetnička zajednica, jer je preminuo poznati vajar Ivan Felker (74) u udesu koji se dogodio u Ulici Milojka Lešjanina. Prema saopštenju, Felker je preminuo od posledica povreda koje je zadobio nakon što ga je oborio automobil dok je prelazio kolovoz.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Policijska uprava u Nišu potvrdila je da se udes dogodio juče ujutru, oko 7.00 sati, te da je pešak prevezen vozilom Hitne pomoći do Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. O nesreći je obavešteno Više javno tužilaštvo, navodi se u izveštaju.

Foto: privatna arhiva

Ivan Felker bio je jedan od najpoznatijih vajara u Nišu, poznat po brojnim delima koja su obeležila gradsku pejzažu. Autor je skulpture Stevana Sremca i njegovog psa Čape, kao i česme "Puž" u parku Čair. Takođe, Felker je bio autor spomenika srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata na Mokroj gori, skulpture "Mermer i zvuci" u Aranđelovcu i skulpture "Dvoglavi orao" u Soko Banji.

Građani Niša pamtiće Felkera po njegovom izuzetnom doprinosu kulturnom identitetu grada, dok će njegova umetnička dela ostati večna inspiracija i podsetnik na njegovu izuzetnu kreativnost i talent.


#   Niš   In memoriam   vajar   Ivan Felker
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima