Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svet obeležava Svetski dan knjige: Oda kulturi i sećanju na velike umetnike

Bookmark and Share

23.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Svake godine, 23. aprila, širom sveta se obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava, prilika da se poštuje kulturno nasleđe kroz sećanje na velike pisce i umetnike. Ovaj dan je rezultat odluke donete na Generalnoj konferenciji UNESKO-a 1995. godine, koja je odredila da se 23. april proglasi danom posvećenim knjigama i autorskim pravima.

Ilustracija
Ilustracija

U Španiji, ovaj datum ima poseban značaj, jer se već od 1923. godine slavi u čast velikog pisca Miguela de Servantesa, čiji je rad ostavio dubok trag u svetskoj književnosti. U Kataloniji, ovaj dan je deo tradicionalne proslave Dana Svetog Đorđa, gde muškarci poklanjaju ruže svojim voljenima, a žene dobijaju knjige u znak poštovanja. Ova praksa potiče još iz Srednjeg veka i simbolizuje duboko poštovanje prema knjizi kao kulturnom i duhovnom blagu.

Osim što se slavi u čast Servantesa, 23. april je i dan sećanja na druge značajne umetnike i pisce. Ovaj datum je i godišnjica rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Miguela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege, Žozefa Pla, kao i rođenja Morisa Drijona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeha Mejje i drugih istaknutih stvaralaca.

Iako se često navodi da su i Šekspir i Servantes umrli na 23. april, ova tvrdnja nije u potpunosti tačna zbog razlike u kalendarima koji su se koristili u njihovo vreme. Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, dok se u Engleskoj tada koristio julijanski kalendar. Šekspir je, sa druge strane, umro 23. aprila po julijanskom kalendaru, koji je u to vreme bio u upotrebi u Engleskoj, ali je zapravo umro desetak dana posle Servantesa, zbog razlika između dva kalendara.

Ovaj dan je prilika da se oda počast knjigama kao nosiocima znanja, kreativnosti i kulturnog identiteta, kao i da se istakne važnost zaštite autorskih prava i intelektualne svojine.

Neka Svetski dan knjige i autorskih prava bude podsećanje na važnost knjige i kulture u našim životima, i prilika da se podstakne čitanje i širenje ljubavi prema pisanoj reči širom sveta.


#   knjiga   UNESKO   Vilijam Šekspir   Svetski dan knjige   Servanttes
@UNESCO @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima