Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свет обележава Светски дан књиге: Ода култури и сећању на велике уметнике

Bookmark and Share

23.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Сваке године, 23. априла, широм света се обележава Светски дан књиге и ауторских права, прилика да се поштује културно наслеђе кроз сећање на велике писце и уметнике. Овај дан је резултат одлуке донете на Генералној конференцији УНЕСКО-а 1995. године, која је одредила да се 23. април прогласи даном посвећеним књигама и ауторским правима.

Илустрација
Илустрација

У Шпанији, овај датум има посебан значај, јер се већ од 1923. године слави у част великог писца Мигуела де Сервантеса, чији је рад оставио дубок траг у светској књижевности. У Каталонији, овај дан је део традиционалне прославе Дана Светог Ђорђа, где мушкарци поклањају руже својим вољенима, а жене добијају књиге у знак поштовања. Ова пракса потиче још из Средњег века и симболизује дубоко поштовање према књизи као културном и духовном благу.

Осим што се слави у част Сервантеса, 23. април је и дан сећања на друге значајне уметнике и писце. Овај датум је и годишњица рођења и смрти Вилијама Шекспира, смрти Мигуела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге, Жозефа Пла, као и рођења Мориса Дријона, Владимира Набокова, Мануела Валеха Мејје и других истакнутих стваралаца.

Иако се често наводи да су и Шекспир и Сервантес умрли на 23. април, ова тврдња није у потпуности тачна због разлике у календарима који су се користили у њихово време. Сервантес је умро 23. априла по грегоријанском календару, док се у Енглеској тада користио јулијански календар. Шекспир је, са друге стране, умро 23. априла по јулијанском календару, који је у то време био у употреби у Енглеској, али је заправо умро десетак дана после Сервантеса, због разлика између два календара.

Овај дан је прилика да се ода почаст књигама као носиоцима знања, креативности и културног идентитета, као и да се истакне важност заштите ауторских права и интелектуалне својине.

Нека Светски дан књиге и ауторских права буде подсећање на важност књиге и културе у нашим животима, и прилика да се подстакне читање и ширење љубави према писаној речи широм света.


#   књига   УНЕСКО   Вилијам Шекспир   Светски дан књиге   Серванттес
@UNESCO @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима