Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Олимпијски сан" на Светски дан књиге

Bookmark and Share

23.04.2018. Јужна Србија Инфо

Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године. Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

"Олимпијски сан" на Светски дан књиге

Данас на "Светски дан књиге" подсећамо и препоручујемо књигу о једном сну, још увек "малих" људи...

Књига „Олимпијски сан“ Силвије Оташевић, објављена уз подршку Олимпијског комитета Србије, намењена је тинејџерима који сањају велике снове, не само у спорту већ и у науци, уметности, другарству, љубави…, а највећи жири, састављен од стотину основаца прогласио је за најбољу и крајем прошле године доделио јој 20. Доситејво перо,

“Олимпијски сан” намењен је тинејџерима који имају циљ и сањају велике снове, не само у спорту већ и у науци, уметности, другарству, љубави. То није само прича о одласку на највазније такмичење на планети, већ и о толеранцији, потреби да се заштите слабији, о генерацијском пријатељству, школи за суперталенте, школским кецељама, ... и једном Марку који има најчвршћи загрљај и црне очи као јунаци јапанских манга стрипова.

Инспирисан је причом родитеља Мајкла Фелпса и разлозима зашто су Мајкла уписали баш на пливање. Написана је и у намери да сваком детету шапне да на ствари гледа другачијим очима, да своје „мане“ види као тајно оружје а не као препреку. Да има на уму као сто је рекао најбољи грац хокеја свих времена Вејн Грецки једино је једна ствар сигурна а то је само ако не покусас нецес успети. 

Главна јунакиња показује да за остварење снова ње вазно место где је неко родјен.

“Спорт као темељ духа моја је омиљена књига. Биографију Џонија Вајсмилера знам напамет. Нејгов пут од Међе, у централном Банату до Стазе славних у Холивуду преко пет златних олимпијских медаља у пливању и бронзане у ватерполу ми увек улива наду. Када ми све лађе потону, када ми кажу да будем релана, да је мој идол Миси све могла јер је рођена у Калифорнији, а ја овде, сетим се Великог Џонија, мог омиљеног Тарзана“, каже главна јунакиња. 

Сањајући о одласку на ОИ у Јапан 2020. године, главна јунакиња на специфичан начин проживљаваоднос с родитељима, другарима, баком, сестром, сестрино заљубљивање, губљење ранца у који је усивена амајлија - аутограм његног идола Миси Френклин али и затварање свих базена у граду једанаест дана пре најважнијег такмичења и суоцавања са љутом противницом Даниелом О. која уз све, подсеца на Селену Гомез.

"Олимпијски сан" објавила је Пчелица, уз подршку Олимпијског комитета Србије. А речи охрабрења, намењене деци да не одустају од својих циљева, написали су спортисти којима се некда дивила цела нација.

Књигу су подржали и пливаци Нађа Хигл и Милорад Чавић, као и они којима се сан главне јунакиње испунио Давор Штефанек, Тијана Богдановић ...

Добитник је златне значке Културно просветне заједнице Србије за стваралачки допринос култури.

Књига, је била излозена и на штанду Амбасаде Јапана, на беорадском Међународнм сајму књига. На сајмовима у Нишу, Пироту ...

Светски дан књиге..

Године 1995, на Генералној конференцији УНЕСКО-а је одлучено да се Светска дан књиге и ауторских права слави на овај датум, јер је тада каталонски фестивал, а и ово је датум годишњице рођења и смрти Вилијама Шекспира, смрти Мигела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла, рођења Мориса Дрјуона, Владимира Набокова, Мануела Валехо Мехие.

Иако се 23. април често наводи као датум смрти и Шекспира и Сервантеса, то није у потпуности тачно. Сервантес је умро 23. априла по грегоријанском календару, међутим, тада се у Енглеској користио јулијански календар. Док је Шекспир умро 23. априла по јулијанском календару који је у употреби у Енглеској у то време, заправо је умро око десет дана након Сервантеса, због неслагања између два календарска система.

 

Коментара: 0


#   Светски дан књиге  Силвана Оташевић  Олимпијски сан књига
@
[ Додај коментар ]