Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svečana sednica vlade sutra u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 27.07.2014. Tanjug

Vlada Srbije održaće sutra, povodom obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata, svečanu sednicu u Nišu.

Svečana sednica vlade sutra u Nišu

Sednica će biti održana u zgradi Univerziteta u Nišu u 16 sati i biće otvorena za medije, najavila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

U zgradi Univerziteta, zgradi Banovine bilo je smešteno srpsko rukovodstvo tokom perioda u kome je Niš bio ratna prestonica Srbije, rekao je gradski većnik Žarko Ranković.

Sednica će biti održana na dan kada je pre 100 godina tadašnjem predsedniku vlade Nikoli Pašiću stigao telegram o objavi Velikog rata.

Objava rata upućena je Beogradu u prepodnevnim satima, običnom telegrafskom poštom.

Telegram je sadržao tri rečenice.

U prvoj je stajalo da vlada Srbije nije "na zadovoljavajući način odgovorila na notu" iz Beča, dostavljenu 23. jula, odnosno na ultimatum.

Potom je sledio stav da je otuda Austro-Ugarska "prinuđena da se osloni na silu oružja".

A treća, poslednja recenica glasila je: "Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom".

Dan nakon objave rata, 29. jula, regent Aleksandar Karađorđević objavio je proglas narodu:

"Na našu Srbiju nasrnulo je veliko zlo. Austrougarska nam je objavila rat (... ) Ja sam prinuđen pozvati sve moje drage i hrabre Srbe pod srpsku trobojku..."

Zbog zasedanja Vlade, u ponedeljak od 11 do 16 sati biće potpuno obustavljen saobraćaj u ulicama oko zgrade Banovine, a trase linija gradskog prevoza biće preusmerene.

U sklopu obeležavanja stogodišnjice početka Velikog rata sutra će biti organizovan svečani ispraćaj predstavnika Safari kluba na istorijsku ekspediciju "Putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu" koja polazi sa trga kralja Milana. Šest džipova sa posadom tokom 15 dana proći će kroz sva mesta za koje se vezuju značajni događaji Velikog rata u kojima je učestvovala srpska vojska.

Istog dana biće položeni venci na spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana a biće i svečano otkrivena spomen ploča u znak sećanja na dan kada je telegram o objavi rata Srbiji od strane Austrugarske stigao u grad Niš na Univerzitetskom trgu.

Ranije je najavljeno da će na letnjoj ppozornici u niškoj Tvrđavi sutra biti odigrana pozorišna redstava "Devetsto petnaesta" koju su po tekstu Branislava Nušića u koprodukciji napravili glumci Niškog i Kruševačkog narodnog pozorišta.


#   Niš   Žarko Ranković   ministri   Safari klub   Gradski većnik
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima