Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bulevar Saše Savića Švabe i Trg Šabana Bajramovića

rssBookmark and Share

Niš 20.04.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Niš, grad bogate istorije i kulturnog nasleđa, uskoro će doživeti značajne promene u nazivima svojih ulica i trgova. Prema predlogu Komisije za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica, Bulevar Šabana Bajramovića će promeniti ime u Bulevar Saše Savića (Švabe), dok će Stočni trg dobiti novo ime - Trg Šabana Bajramovića.

Bulevar Saše Savića Švabe i Trg Šabana Bajramovića

Ove promene imaju duboko simbolično značenje i predstavljaju oda počasti dvojici izuzetnih pojedinaca koji su obeležili istoriju Niša na svoj način.

Bulevar Saše Savića (Švabe) nosiće ime po Saši Saviću, poznatom vođi moto-kluba "Noćni vukovi", koji je preminuo pre tri godine. Rođen u Berlinu, ali sa dubokim vezama za Niš, Savić je bio poznat po svom humanitarnom radu, patriotskom angažmanu i zalaganju za očuvanje srpsko-ruske istorijske baštine. Njegov doprinos u organizovanju litija u Nišu kao podrška srpskom narodu u Crnoj Gori ostaje trajno zabeležen.

Sa druge strane, Trg Šabana Bajramovića će biti ime koje će odati počast čuvenom romskom pevaču, poznatom kao "Kralj romske muzike". Šaban Bajramović, rođen u Nišu, ostavio je neizbrisiv trag u svetskoj muzičkoj istoriji sa više od 700 pesama i 20 albuma. Njegovo umetničko nasleđe i muzičko stvaralaštvo ne samo da su obeležili Niš, već su i postali deo svetske kulturne baštine.

Ove promene u nazivima ulica i trgova predstavljaju korak ka očuvanju kulturnog nasleđa i priznanju velikih ličnosti koje su doprinele bogatstvu i raznolikosti niške kulture.

O ovim predlozima, niški paralamentaci odlučiće na narednoj sednici Skupštine Grada 25. aprila.


#   Niš   Skupština grada Niša   Saša Savić Švaba   Nagrada Šaban Bajramović   Komisija za nazive mesta i ulica
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima