Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Булевар Саше Савића Швабе и Трг Шабана Бајрамовића

rssBookmark and Share

Ниш 20.04.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Ниш, град богате историје и културног наслеђа, ускоро ће доживети значајне промене у називима својих улица и тргова. Према предлогу Комисије за називе делова насељених места и називе улица, Булевар Шабана Бајрамовића ће променити име у Булевар Саше Савића (Швабе), док ће Сточни трг добити ново име - Трг Шабана Бајрамовића.

Булевар Саше Савића Швабе и Трг Шабана Бајрамовића

Ове промене имају дубоко симболично значење и представљају ода почасти двојици изузетних појединаца који су обележили историју Ниша на свој начин.

Булевар Саше Савића (Швабе) носиће име по Саши Савићу, познатом вођи мото-клуба "Ноћни вукови", који је преминуо пре три године. Рођен у Берлину, али са дубоким везама за Ниш, Савић је био познат по свом хуманитарном раду, патриотском ангажману и залагању за очување српско-руске историјске баштине. Његов допринос у организовању литија у Нишу као подршка српском народу у Црној Гори остаје трајно забележен.

Са друге стране, Трг Шабана Бајрамовића ће бити име које ће одати почаст чувеном ромском певачу, познатом као "Краљ ромске музике". Шабан Бајрамовић, рођен у Нишу, оставио је неизбрисив траг у светској музичкој историји са више од 700 песама и 20 албума. Његово уметничко наслеђе и музичко стваралаштво не само да су обележили Ниш, већ су и постали део светске културне баштине.

Ове промене у називима улица и тргова представљају корак ка очувању културног наслеђа и признању великих личности које су допринеле богатству и разноликости нишке културе.

О овим предлозима, нишки параламентаци одлучиће на наредној седници Скупштине Града 25. априла.


#   Ниш   Скупштина града Ниша   Саша Савић Шваба   Награда Шабан Бајрамовић   Комисија за називе места и улица
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима