Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sedam koraka kako da najlakše položite vožnju

Bookmark and Share

23.03.2017. Nikola Stojanović

Da li ćete položiti vožnju ili nećete zavisi isključivo od vas i vaših sposobnosti.

Sedam koraka kako da najlakše položite vožnju

Ukoliko padnete, nemojte kriviti druge učesnike u saobraćaju, instruktora ili pak saobraćajca koji je procenio da niste dovoljno dobri da biste položili. Najveća greška je da krivite druge, a da svoje greške zaboravljate.

Potpuno je isto i u slučaju ukoliko padnete testove za vožnju. To jedino znači da se vi niste dovoljno dobro spremili i to je jedan jedini razlog zašto nećete položiti. Ipak, treba da imate u vidu, da postoji više načina da se dobro spremite i da budete sigurni da prolazite.

Upišite časove onda kada to vi želite

Najbitnije je da u životu radite stvari koje zaista želite. Ukoliko se ne osećate spremnim da polažete vožnju i upišete se u auto školu, samo zbog nečijeg pritiska, to od samog početka ne može biti dobro. Na taj način bićete mrzovoljni, radićete nešto što ne želite i samim tim nećete se tome posvetiti valjano. Ukoliko u ovom trenutku ne osećate da želite da polažete vožnju, to je sasvim u redu i sigurno treba sačekati određeni vremenski period, jer se kasnije može javiti želja, pa ćete samim tim biti psihički spremni za to.

Odlučite se za dobru auto školu

Kada definitivno sami sa sobom odlučite da želite da upišete časove vožnje, onda je sledeći logičan korak odabir auto škole. Iako je već na početku rečeno da samo od vas zavisi uspeh, ipak je važno i da od samog početka napravite dobre odluke. Profesionalne auto škole, sa mnogo godina iskustva, koje ispunjavaju sve standarde i uslove su one za koje treba da se odlučite. Raspitajte se koje su to najprofesionalnije auto škole u vašoj okolini. Upamtite da su dobre one auto škole, kojima je kandidat na prvom mestu. Već na prvom razgovoru u nekoj auto školi vi možete zaključiti da li su oni posvećeni svojim kandidatima ili nisu.

Posvetite se učenju maksimalno

Većina smatra da je polaganje testova mnogo lakše i znatno manje stresnije od polaganja same vožnje. Ipak, to znači da treba da se opustite i da samo "preletite" preko gradiva. Jasno je da vi učite samo da biste položili, ali morate biti svesni da testovi i knjige postoje kako biste vi naučili osnovna pravila u saobraćaju i kako biste sutra znali sve to kada sami izađete na kolovoz. Udubite se u gradivo i pokušajte da razumete i zapamtite detalje. Sigurno ne želite da sutra budete onaj nepažljivi vozač, koji ugrožava bezbednost svih učesnika u saobraćaju ili neznalica koja ne poštuje saobraćajne znake i propise. Nepoznavanje propisa vas može koštati određenih kazni, prekršaja, ali i sopstvene bezbednosti.

Budite skoncentrisani na ono što radite

Vožnja neće postati sama od sebe rutina. Da bi vožnja postala rutina, potrebno je mnogo vežbe. Ukoliko vozite časove samo da biste ih izvozili i ispunili taj  kriterijum, onda je malo verovatno da ćete sutra moći da se u potpunosti oslobodite straha. Važno je da razumete ono što vam instruktor priča, da razmišljate unapred i o svemu, da se potpuno posvetite vožnji.

Nemojte pokušavati da nađete "vezu"

Umesto što pokušavate da nađete nekog ko će vam pomoći da lako položite, bolje svoje napore usmerite na to da naučite. Jasno je da nakon položene vožnje vi niste puki profesionalac, ali niste ni potpuna neznalica. Ukoliko stalno pokušavate da izbegnete odgovornost, onda će vam se to u jednom trenutku obiti o glavu. Tu "vezu" i takvu vrstu pomoći nećete imati sutra kada budete vozili sami. Kada shvatite da vaš uspeh zavisi samo od vas, onda ga zasigurno i možete postići.

Nemojte odugovlačiti sa polaganjem

Strah često natera kandidate auto škola da odlažu datum polaganja. Stalno nalaze izogovore, poput lošeg vremena, iznenadnih obaveza, neodgovarajućeg termina i slično. To što odlažete dan polaganja, neće umanjiti vašu tremu, niti vas bolje pripremiti. Zato je važno da na vreme razmišljate o tom danu, jer ćete se onda sigurno više posvetiti učenju i koncentrisanju na dobru i pravilnu vožnju.

Komentara: 0


#   saobraćaj   auto-škola   polaganje vožnje
@


 


[ Dodaj komentar ]