Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Примитивизам добро прихваћен у фудбалу

rssBookmark and Share

Ниш 19.12.2018. О. Николић, Данас

“Обрачун” тренера Радничког Ненада Лалатовића са портпаролком и “навијачем” Напретка актуелизовао проблем примитивизма у српском спорту

Фото: Старспорт
Фото: Старспорт

Да није било скандалозног „трећег полувремена“ дуела Напретка и Радничког у последњем колу српског фудбалског првенства пре дуге зимске паузе, победа већ виђеног вицешампиона била би нотирана само као статистички податак више, али је екстремно вулгарна реакција тренера нишког тима Ненада Лалатовића, на мало необичан увод портпаролке крушевашког клуба Валентине Васић у конференцију за медије („Коме сте показали средњи прст, руководству Радничког или Напретка, с обзиром да смо седели на истој трибини?“) и шаржер псовки хулигана и(ли) локалног новинара Стевана МИлутиновића (после обраћања стратега гостију домаћици кзн („Јеси ли ти вређала моје дете?“), опет актуелизовала вербално насиље и примитивизам у нашем спорту и друштву уопште.

Јер, иако познат по оштром језику и често пренаглашеним реакцијама разних врста, Лалатовић није једини који не бира речи када узвраћа или провоцира увреде. Напротив, етар је пун вербалних удараца испод појаса, у чијој размени учествују сви одреда: спортисти, њихових шефови, чланови управа, навијачи и онај део “седме силе” чији тиражи су пропорционални омаловажавању изабраних или добијених „мета“. Најчешће без икаквих последица, јер да преступници добијају „по прстима“ сваки пут када пређу границу људске пристојности, уместо што благим казнама или затварањем ушију и очију добијају ветар у леђа за своје бљувотине, не бисмо у Крушевцу чули да је портпаролка “будала поремећена” и “купљена за 500 евра”, а кочијашки монолог бившег фудбалера био крцат придевима и глаголима сексуалног типа, уз откривање детаља његових приватних веза са Васићевом.

– Не само да се говор са улице преселио у јавни простор него је тамо постао доминатнан начин комуникације. Погледајте само то како се људи са власти обраћају осталима и како им они с друге стране узвраћају тамо где могу – обично по друштвеним мрежема. Личи на уличарско-кафанско препуцавање, пошто је дозвољено да свако свакоме све каже. У духу радикалске традиције, власт је створила утисак да су они што причају без самоконтроле и увијања искрени, а ови што то чине са задршком некакви примитивци. Некада смо се смејали Војиславу Шешељу када је хранио г***** судије у судници, а сада је то опште место, при чему медији нису довољно јаки да се одупру томе или се, као таблоиди, служе тиме. Спорт није никакав изузетак, напротив. Фудбал поготово. У том модерном јединству у љубави играча, тренера и навијача не зна се ко је ко, па не чуди када ови с терена користе речник оних са трибина – објашњава уредник БИРН-а Слободан Георгијев.

Милорад Косановић је током бурног и увредљивог монолога Лалатовића покушавао да смири млађег колегу, али му то није пошло за руком. Дан после новог јутјуб хит снимка апелује на смиривања страсти на релацији Крушевац – Ниш.

– То су ситуације које се понављају у фудбалу, само су другачије изведбе и актери. После утакмице људи долазе пред медије под тензијом и стресом, високог притиска и убрзаног пулса, па све што може макар да заличи на провокацију делује посебно на њих. На некога више, на некога мање, а Лалу су очигледно погодиле те неке ствари. Толико да нисам могао да га стишам ни ја што га у душу познајем и кога он иначе много поштује. Ненад је моје „дете“, мој бивши играч, па ми је знано колико је импулсиван и темпераментан, али и коректан момак. Није лепо то што је урадио, не могу да га правдам, али није ни смак света. Требало би све то примирити – поручује из Крушевца тренер суперлигаша из клуба под Багдалом.

И искусни стручњак је недавно био у центру великог скандала, када је новинарки Спортског журнала, незадовољан њеним питањима, „нестручношћу“ и „сељачким форама“, подругљиво поручио да иде кући и кува ручак и демонстративно напустио конференцију за медије, да би накнадно атерирао.

– Волео бих да се сви извине после овога што се десило у Крушевцу, као ја након онога што сам урадио. И усмено и писаним путем сам повукао речено – иницира Косановић минимум бонтона.

А, како су се понели клубови чији су запослени били у клинчу? Очекивано, јер су обе стране, по старом српском обичају, кривицу свалиле на другога. Напредак је стао иза своје портпаролке, најавивши њену тужбу против Лалатовића, осудио понашање свог бившег тренера и човека који је долио уље на ватру, али је пропустио да објасни присуство у службеним просторијама лица за које шеф струке Радничког тврди да је „хулиган“ и од раније му познати „дрипац“.

И Раднички је подржао свог службеника, међутим уместо да се извини у његово име или макар проба ублажити виђени излив беса он је немио догађај видео као покушај да се обезвреди друго место у првенству (наравно, не каже се чији), са све ничим изазваним помињањам заслуга председника клуба, утицајног државника и врло високог функционера Социјалистичке партије Србије Ивице Тончева за најбољи пласман Нишлија у њиховој историји. Још ако фудбалски органи случај подведу под општеприхваћени „језик бржи од памети“ алиби неће проћи дуго времена до неке нове ескалације насиља на спортским теренима и око њих, само са новим џелатима и жртвама.

Жарко Стевановић: Чекамо тужбе

– Упознат сам са дешавањима на конференцији за новинаре после утакмице Напретка и Радничког, имам и лично мишљење о томе, али оно је ирелевантно у овом случају. Дисциплинска комисија је орган који реагује по поднетим тужбама, па чекамо да видимо хоће ли нам се обратити неко од актера нелимог догађаја у Крушевцу – објаснио нам је председник ДК ФСС Жарко Стевановић.

Драгиша Бинић: Много ружна ствар

– Поменути догађаји десили су се после меча и као такви нису утицали на ток и епилог сусрета, али свеједно су много ружна ствар и дају лошу слику о српском фудбалу и људима из њега. Састаћемо се тим поводом у Савезу и видети шта нам је чинити – најавио је за наш лист Драгиша Бинић, члан Извршног одбора националног Савеза задужен за регуларност такмичења.

Историја Лалатовићевих испада

Тренерово право је да скаче, виче и трчи док води утакмицу, јер не могу бити сви мирни као у позоришту, али Лалатовић свој бурни темперамент често претаче у непримерене реакције. Као шеф параде у Борцу, Чукаричком, Црвеној звезди… већ је долазио на ивицу физичког сукоба са колегама (Младен Додић, Андреј Чернишев), улазио у размене увреда са навијачима (Партизан, нишки Раднички), прозивао судије…

О. Николић, Данас


#   Ниш   Крушевац   фудбал   навијачи   Раднички ФК   Ничим изазван   историја   Ненад Лалатовић   Напредак ФК   Ана Милутиновић   Драгиша Бинић   Милорад Косановић
@NisRadnicki @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима