Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бања Јошаница: заборављена лепота

rssBookmark and Share

Сокобања 10.12.2012. Аутор: Душан Спасић, Данас

Када је Бог одређивао где ће коју бању сместити и које ће јој лепоте дати, источну Србију је богато наградио.

Лепота заборављена од свих
Лепота заборављена од свих

Поред неколико великих, посећених преко целе године, једна се ућутала и осамила, заборављена од свих. На источним падинама планине Буковик, а између Алексинца и Сокобање, од које је удаљена само 16 километара, налази се Бања Јошаница.

Када се из Сокобање крене према Алексинцу, скреће се десно према Бањи Јошаници код Милошеве чесме, на којој је записано: „Милош Обреновић, први књаз српски, подиже овај источник за вечни спомен доласка свог у бању 1860. године.“ Недалеко од чесме налази се и археолошки локалитет Требич, који потиче из доба неолита.

На улазу у бању, и са једне и са друге стране пажњу привлаче лепе, велике куће са уређеним двориштима и базенима. Прављене по светским стандардима. Као оне из холивудских филмова, само што у овим кућама не живи нико. Кажу да су то куће бањских гастарбајтера. Запрепашћен сам ушао у Јошаничку бању, где ме дочекује ново разочарање. Поред кућице у којој се точи сумпорна вода једна је бака квасила ноге у канти, две жене су лежале намазане блатом, једна је плела и продавала (не знам коме) вунене чарапе, а мало даље од ње, тројица мештана седели су поред продавнице и „тукли“ пиво.

Поред чесме изнад које пише „вода за стомак“, постоји и чесма на којој пише „гвоздена вода“. То нам је испричала бакица са чарапама. Питао сам се ко о томе обавештава госте када она није ту.

Некада је овде постојао читав болнички комплекс. Терапију су одређивали лекари. Сада нема никога. Остале су само зграде зарасле у коприве. Да ли се малена речица која протиче кроз сам парк у центру бање зове Јошаница, нисам сазнао. Лепа је, како год да се зове. Изнад парка у шуми пронашли смо рупу из које се вади лековито блато. Раније су то радиле специјалне екипе, данас свако за себе. Кажу, блато је, није злато. Јесте блато, али злата вредно. Много тога је овде злата вредно. Чак ни хотела у Бањи Јошаници нема.

На километар од прелепог парка у центру налази се и кафана „Воденица“, која нуди етно специјалитете тога краја. У самом центру је изграђена црква посвећена Пресветој Богородици, а поред ње стара камена црквица из XIV века.

Коментара: 1


#   Сокобања     Милош Обреновић       Буковик
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    MILOVANOVIC DANICA, 03.01.2015.:
    NAJLEPSA I NAJLEKOVITIJA BANJA JE BANJA JOSANICA.


[ Додај коментар ]