Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бованско језеро – туристички бисер југоистока

rssBookmark and Share

Бованско језеро 06.08.2008. Тома Тодоровић (Политика)

Бованско језеро – туристички бисер југоистока
На обалама језера између Алексинца и Сокобање спас од врућина потражи дневно и по неколико хиљада људи, а викендом је права „окупација” обала (Фото С. Лазаревић)

Тропске врућине су по други пут захватиле Србију овога лета и, наравно, спас од њих тражи се поред воде. Бованско језеро, на средокраћи пута између Алексинца и Сокобање, идеално је за одмор, купање и бројне друге активности. На обалама са обе стране језера, смештеног између неколико високих брда, никле су велике плаже, свакодневно је на хиљаде купача, риболоваца, али и једриличара.

– Бованско језеро одавно представља прави туристички бисер југоисточног дела Србије. Ове године, за разлику од многих ранијих, боља је организација боравка туриста и гостију, више је садржаја који им се нуде и, свакако, бољи провод – прича за „Политику“ Велимир Максимовић из Ниша, који са породицом и пријатељима сваки слободни тренутак проводи на Бованском језеру.

На уређеним песковитим плажама на десној обали језера дневно спас од жеге потражи неколико хиљада купача. Први пут, овог лета на плажи се могу изнајмити лежаљке, а ту су и чамци, као и скутери на води и „педалина“...

Посебно задовољство гостију Бованског језера овога лета је неколико уређених и правих угоститељских објеката, где се увек може нешто квалитетно презалогајити. Наравно, сладолед и освежавајућа пића се највише траже, али их има у понуди у изобиљу.

Велики број Нишлија, Алексинчана, Сокобањчана, али и становника Зајечара, Књажевца и других места, већ се одомаћио на Бованском језеру. У околини су саградили претходних година стотине лепих викенд-кућа за одмор и у њима не бораве само власници, већ и њихови гости. Често се у двориштима њихових викендица може видети окретање јагњета или прасета на ражњу, а роштиљање на терасама је већ одавно свакодневни призор. Последњих година право уживање је трпеза на којој је квалитетна риба из језера, уз обавезан и надалеко познати бовански и сокобањски сир.

Просто речено, гужве су на језеру између Алексинца и Сокобање велике. Посебно у дане викенда, од петка поподне до недеље увече, када освежење у води потражи више од 10.000 посетилаца. Мало даље од плажа према Сокобањи су риболовци, свуда су по обалама кампери. И сви уживају. Пред почетак летње и сезоне купања одржана је велика међународна једриличарска регата на Бованском језеру. Сличну манифестацију заљубљеници у овај спорт припремају и за крај августа и почетак септембра...


http://www.politika.co.yu/rubrike/Srbija/Bovansko-jezero-turistichki-biser-jugoistoka.lt.html


Коментара: 0


#   Бованско језеро
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима