Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Завршена Вурдијада - Такмичење у спремању специјалитета на који је поносан југ Србије

rssBookmark and Share

Бабушница 22.10.2017. Блиц, Јужна Србија Инфо

На шестој гастрономско-туристичкој манифестацији ''Вурдијада'' која је одржана у Бабушници на више од 160 штандова, први пут преко 50 штандова са локалним специјалитетом вурдом, која се прави од цеђеног млека, а на осталим јела традиционалне кухиње.

Фото:ТОБ
Фото:ТОБ

Манифестација је окупила велики број посетилаца из Србије али и из Бугарске, Македоније, Турске, Словеније…

- Ове године је највеће интересовање не само учесника него и посетилаца. Нама је циљ да се овај наш локални бренд што више производи. Први пут за ових шест година имамо 53 произвођача вурде, а пре шест година смо имали смо само шест излагача. Велико интересовање је и за јела националне кухиње. Вурда је постала бренд. Имамо петнаестак пољопривредних газдинстава који имају преко 10 грла крупне стоке, од млека праве вурду и продају је широм Србије - каже директор Туристичке организације Бабушнице Милан Стаменковић, пише Блиц.

Бабушничанка Љиља Митић на ''Вурдијади'' учествује шест пут и до сада је освајала награде. Вурду прави од крављег млека и има своје сталне купце.

- Правим је са сусамом, паприкама, тартуфима. Тајна је у добром пуномасном млеку са овог поднебља - каже Митићева.
Евица Стојчић из Бабушнице у свом пољопривредном газдинству чува 10 крава.

- Интересовање је велкико а моје муштерије су из многих градова Србије. Производња вурде је део наше породичне традиције- каже она.

Председница Удружења ‘’Изворско зрно’’ из Извора крај Пирота Марица Радовановић каже да су у на трпези националних припремиле јела од вурде.

- Имамо пуњени кромпир са вурдом, јајима и паприком, пилеће месо запечено са вурдом и јајима, питу са вурдом, разне намазе - каже Марица.

Чланице Удружења жена ‘’Клок’’ из Крупца крај Пирота су спремиле богату понуду националних јела, попут пуњене паприке и сарме, пите са хељдом, слане торта са хељдом, а чланице Удружења жена ‘’Вредне руке Пирота’’ са поносом истичу торту са вурдом.

Благе Петрушески из Удружења Македонаца ‘’Вардар’’ из Ниша од богате македонске националне кухиње издваја предјело малиџано од плавог патлиџана, главно јело гравче тавче и десет колач од ораха.

Ненад Гладић био је председник жирија, Фото: РАС Србија

На челу жирија био је Ненад Гладић Лепи Брка, аутор познате ТВ емисије ''Гастрономад''.

-Ово је аутентичан производ овог краја. Лично сам се уверио у квалитет бабушничке вурде. Очигледно је да овај производ има будућност и на томе треба да се ради. Реч је о одличном производу који има своје тржиште и они који је производе могу да зараде- каже Гладић.

Иначе, "Вурдијаду" је организовала Туристичка организација Бабушнице уз подршку општине Бабушница.

Зоран Панић

Коментара: 0


#   Бабушница   Вурдијада  Туристичка организација Бабушнице  Милан Стаменковић   гастро туризам  Ненад Гладић (Лепи Брка)
@
[ Додај коментар ]