Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прелимарни резултати: Повећана доза радона у неким кућама у Нишкој Бањи

rssBookmark and Share

Нишка Бања 11.08.2016. З.М. Данас

Прелимарни резултати Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења: Концентрација радона на отвореном је обично врло ниска, док се у затвореним просторијама он понекада акумулира у високим концентрацијама.

Нишка Бања, Данас
Нишка Бања, Данас

У појединим кућама на територији Нишке Бање измерена је већа концентрација радона од дозвољених 400 бекерела по кубном метру, због чега је неопходно ангажовати експерте за санацију, саопштила је недавно Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења, а пренели поједини медији.

У овој агенцији, која је радила истраживање о присуству овог гаса на територији читаве Србије, такође су казали да су резултати прелиминарни, те да нема места паници упркос томе што је према истраживањима Светске здравствене организације радон један од водећих узрочника рака плућа. Подсетили су да се регион Нишке Бање издвојио по концентрацији радона, али да је присуство овог гаса специфичност овог бањског лечилишта. Концентрација радона на отвореном је обично врло ниска, док се у затвореним просторијама он понекада акумулира у високим концентрацијама.

- Тим поводом Агенција планира да у сарадњи са Међународном агенцијом за атомску енергију током јесени организује долазак експерата са искуством у санацији у овој области који би нашим грађевинским стручњацима представили методе и начине смањења концентрације радона у постојећим објектима и приликом градње нових. План је и да обучени стручни тимови са страним експертима обиђу објекте са повећаном концентрацијом радона и саветодавно помогну грађанима - навели су у Агенцији.

Председник општине Нишка бања Дејан Јовановић је, међутим, рекао да се општинско руководство "неће ослањати на писање жуте штампе", већ на резултате студије која "недвосмислено каже да концентрације радона у Нишкој Бањи нису штетне за здравље људи, већ да напротив погодују лечењу". Он је за Нишке вести казао да је студију 2005. године објавила професорка Зора Жунић, која је у то време радила у Институту за нуклеарне науке "Винча" у Београду, а да ју је наручила и платила ова општина.

Према прелиминарним резултатима мерења Агенције, концентрација радона у осталим деловима Србије, односно у 94 одсто узорака, јер у границама нормале. Дозвољени горњи ниво радона у новоизграђеним кућама и становима је 200 бекерела по метру кубном, а за већ постојеће објекте око 400 бекерела. Уколико је концентрација радона већа од овог нивоа, препоручују се различите мере за спречавање нагомилавање радона, межу којима је и стално проветравање.

Опасан по здравље

Радон је природни елемент који је откривен 1900. године и као најтежи од свих гасова, карактерише га лако продирање и нагомилавање у затвореним просторијама. Налази се у земљишту и релативно лако доспева до површине земље, а затим продире у стамбене објекте. Такође, налази се у грађевинском материјалу. Спада у групу радиокативних гасова, а радиоактивни су ни елементи на које се распада. С обзиром да човек просечно удахне и издахне око десет кубних метара ваздуха дневно, људска плућа су "усисивач за радон и његове потомке". Овај гас наводи се и као други узрочник рака плућа.


#   Нишка Бања   здравље   председник општине   Дејан Јовановић   Нишке вести   радон     Стручни тим
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима