Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу завршена међународна вежба „Србија 2019“

rssBookmark and Share

Ниш 27.06.2019. Јужна Србија Инфо

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је на церемонији затварања међународне вежбе „Србија 2019“, да је ова вежба само један од примера који потврђује важност сарадње између држава у случају великих природних катастрофа.

У Нишу завршена међународна вежба „Србија 2019“

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је на церемонији затварања међународне вежбе „Србија 2019“, да  је ова вежба само један од примера који потврђује важност сарадње између држава у случају великих природних катастрофа.

„Желим да се и данас захвалим нашим руским пријатељима, али и пријатељима из региона, из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Турске и Мађарске, као и људима са Кубе, који су се заједно са нама борили 2014. године против језивих поплава које су задесиле нашу земљу. Тада смо научили да су нам регионално повезивање, глобално повезивање и унапређење инфраструктуре три кључна задатка за будућност“, рекао је Вучић.

Он је истакао да елементарне непогоде не познају границе.

„Када нарастају Босна и Дрина, расте и Сава. Зато ћемо морати заједнички да се штитимо и радимо. Када имамо непогоде на југу Србије, оне ће погодити и део Северне Македоније, а исто је и са севером Србије и југом Мађарске. Зато морамо заједнички штитити животе људи. Подједнако важно је и да сарађујемо и са Русијом и Кубом и свим другим земљама“, нагласио је председник Вучић.  

Он је навео да је, међутим, најважније унапредити инфраструктуру како би се заштитили од потенцијалних елементарних непогода.

„Важно је и да опремимо људе, који раде један од најтежих послова у Србији и свакодневно ризикују своје животе, али и да их учинимо да су задовољни својим послом. Зато ватрогасци-спасиоци и ове године могу да очекују да ће добити најмање 10 одсто повећања плате“, рекао је Вучић.

Вучић се овом приликом захвалио Министарству за цивилну одбрану, ванредне ситуације и oтклањање последица елементарних непогода Руске Федерације које је, заједно са Министарством унутрашњих послова Републике Србије, организовало ову значајну међународну вежбу у области ванредних ситуација.

Он је такође упутио и захвалност за сву подршку председнику Руске Федерације Владимиру Путину.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је да је цивилна вежба „Србија 2019“ била одлична прилика за унапређење међународне сарадње спасилачких тимова.

„Најбољи начин да унапредимо своја знања и разменимо искуства јесу управо овакве заједничке вежбе. Њен циљ било је додатно развијање капацитета за одговор и уклањање последица ванредних ситуација, уз ангажовање специјалистичких тимова и коришћење специјалне спасилачке опреме”, рекао је Стефановић, захваљујући се свима који су учествовали у тродневној вежби.

Он је истакао да је природне елементарне непогоде немогуће спречити и да нам климатске промене на глобалном нивоу указују да ћемо у годинама пред нама бити сведоци нових природних катастрофа широм света, због чега сви заједно морамо радити на увежбавању спасилаца и унапређењу њихових капацитета у случају поплава, земљотреса или пожара.

„Значај међународне сарадње у области ванредних ситуација је свакако огроман и ми смо то осетили и на личном примеру. Управо смо током великих поплава 2014. године увидели колико је важна помоћ иностраних партнера, када су се српским спасиоцима придружили тимови са више од 560 чланова из 14 земаља.  Први су нам у помоћ те 2014. прискочили управо руски спасиоци, који су и током великих шумских пожара 2007. године били са нама на терену и помагали нам у гашењу ватрене стихије и ми им дугујемо велику захвалност. И то су само неки од примера који потврђују важност сарадње између држава у случају великих природних катастрофа и управо је пут којим Република Србија иде, усмерен ка изградњи и развијању успешних партнерских односа са бројним међународним субјектима система заштите и спасавања“, закључио је Стефановић.

Заменик министра за ванредне ситуације Руске Федерације Александар Чупријан истакао је да је вежба „Србија 2019“ реализована захваљујући разговорима председника Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина.

„Вежба је успешно одржана и све је било на изузетно високом нивоу,  захваљујући пре свега српским спасилачким тимовима, али и свим учесницима који су били данас са нама. Ова вежба је пример братства наших народа и пријатељства свих спасилаца на свету. Желим да се захвалим вашој земљи на гостопримству и нека господ чува ову земљу и њене невероватне и дивне људ“ поручио је Чупријан.

Да подсетимо, претходна три дана на територији Нишавског округа учествовало је око 700 чланова из Србије, Русије, Мађарске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Турске, Кубе, као и представници Руско-јерменског хуманитарног центра и провежбало здружени одговор у циљу отклањања последица у ванредним ситуацијама.

На свечаности поводом завршне међународне вежбе „Србија 2019“ присуствовали су и бројне званице из земље и иностранства.

Коментара: 0


#   Ниш   МУП РС   Александар Вучић   Небојша Стефановић   спасиоци   поплава 2014   Руски спасиоци   РСХЦ Руски хуманитарни центар   спасилачко ватрогасне службе
@avucic @nesastefanovic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима