Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Будите опрезни: Почиње сезона поленских алергија

rssBookmark and Share

Врање 09.04.2016 РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Са почетком пролећа и цветањем дрвећа повећава се и концентрација полена у ваздуху. Они који су алергични у овом периоду имају тешкоће у виду кијавице, цурења из носа и црвенила

Будите опрезни: Почиње сезона поленских алергија

Ових дана у амбуланти ОРЛ повећан је број пацијената који пате од алергија. Према мерењима Завода тренутно је повећана концентрација полена граба и четинара.

Завод за јавно здравље Врање врши мерења концентрације полена на територији Пчињског округа. Ове године са мерењима су почели у марту, због застоја у раду апарата за узорковање полена, али ће у наредном периоду у континуитету пратити концентрацију алергена у ваздуху.

 Од фебруара до маја је сезона цветања дрвећа, тако да је повећана концентрација овог полена.

Миодраг Недељковић (ЗЗЈЗ) каже да је највећа концентрација граба, као и четинара тисе и чемпреса. Остале врсте као што су јасен, топола, врба, платан нису у повећаној концентрацији, тј. за сада су у границама дозвољеног доњег прага осетљивости. За људе је гранична вредност 30 зрна по метру кубном ваздуха.''

Последњих дана у амбуланти ОРЛ повећан је број оних који имају алергијске манифестације. То су углавном пацијенти који иначе болују од алергија, али има и оних код којих се алергија први пут појављује. Симптоми код појаве алергија, иако на први поглед делују наивно, су врло непријатни.

''Најчешћи симптоми су запушеност носа, појачана бистра секреција, кијање у нападима, нарочито изјутра и проблем са сузењем очију. Они који већ знају превентивно узивају неке од препарата, било да се ради о хомеопатским препаратима или о класичним фармацеутским производима који ми препоручујемо'', каже  др Наташа Стоиљковић, начелница ОРЛ
Највећи број алергија узрокује полен брезе.

''Очекује се цветање брезе. Она је на граници сада. Током ове и следећих недеља биће повећана концентрација брезе и она је од дрвећа највећи алерген. Свака трећа особа је алергична на полен брезе.'', рекао је Миодраг Недељковић.

Након цветања дрвећа уследиће цветање траве од маја до јула и цветање зељастих биљака од јула до октобра. Они који пате од алергија углавном знају како да превентивно делују.

''Ако пацијенти знају на шта су алергични прво и основно је логична препорука да избегавају оно на шта су алергични. У сезони цветања полена има пуно у ваздуху и треба избегавати шетњу у току дана. Пре самог почетка цветања требало би да алергичне особе узимају одређене препарате. '', рекла је др Наташа Стоиљковић, начелница ОРЛ.

Мерења показују да су највеће концентрације полена у преподневним сатима, тако да се тада клоните отвореног простора. Шетња се саветује после кише, јер је тада мање алергена у ваздуху. Наравно затварајте прозоре и редовно се туширајте и перите одећу.

Коментара: 0


#   Врање   здравље  биљке  Завод за јавно здравље  полен  алергија  цветање  Наташа Стоиљковић
@
[ Додај коментар ]