Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Непролазне драгоцености из лабораторије

Bookmark and Share

08.10.2018. Никола Стојановић

Резултати из лабораторије – када чујемо ову фразу, прва асоцијација обично буде испитивање крви и утврђивање крвне слике. Биохемијске лабораторије су углавном специјализована за анализу крви ради отктривања болести код људи и одређивање адекватне терапије од стране доктора. Истина, лабораторије могу дати доста информација али углавном везаних за наше здравље.

лабораторије
лабораторије

Резултати из лабораторије – када чујемо ову фразу, прва асоцијација обично буде испитивање крви и утврђивање крвне слике. Биохемијске лабораторије су углавном специјализована за анализу крви ради отктривања болести код људи и одређивање адекватне терапије од стране доктора. Истина, лабораторије могу дати доста информација али углавном везаних за наше здравље, поготово лабораторије у Новом Саду које су познате по својој стручности. 

Међутим, поред медицинског контекста, много је различитих делатности које захтевају вршење различитих анализа на основу којих се потврђује веродостојност садржаја производа. Тестирању се подвргавају грађевински материјали, метали, намирнице и прехрамбени производи, козметика и сродни препарати, лекови, технички производи, и сви други физички појавни облици. Испитују се различита својства узорака материја, ради провере и потврде квалитета, што неоспорно и обавезно претходи појави на тржишту. 

Поступци физичких и хемијских испитивања веома су сложени и прецизни. Данас, светски познате лабораторије баве се најразличитијим делатностима, као што је, поред свих наведених, провера квалитета злата, рубина, опала, дијаманата и других вредности. Ова истраживања посебно су предмет интересовања јавности и заокупљују светску медијску пажњу, управо због тога што наведене материје постају драгоцености тек када то потврди и докаже оверен налаз из лабораторије. 

Гемолошка испитивања – од материје до драгуља

Гемологија – за многе збуњујућа реч, али показује велике вредности. Представља дисциплину која исцрпно изучава процес претварања руда и материја у вредан накит, и процену вредности кроз епрувете и интструменте лабораторије. Након дуготрајних фаза испитивања, одређује се ниво веродостојности злата, брилијаната, дијаманата, рубина, жада и других вредности.

Процес процењивања финоће обухвата посматрање под лупом и миркоскопом уз подешавање других фактора као што су јачина светлости, ниво топлоте, чврстоћа подлоге, отпор на различите силе, понашање у контакту са другим материјама. Анализира се реаговање приликом дејства наведених фактора и излагање разним силама и ефектима. Потврђивањем квалитета, лабораторије издају интернационалне сертификате, као валидан доказ да је у питању одређена драгоценост.

Значај гемолошких истраживања потврђује велика присутност института који се неисцрпно баве овом тематиком, као и повезаност са другим наукама. Распрострањеност, велика и стабилна вредност и универзалност драгоцености показује значај непрекидног развијања ове дисциплине. И најситнији кристали могу имати велику вредност, која је потребно да буде процењена искључиво од стране стручњака националне или међународне лабораторије.

Коментара: 0


#   здравље   лабораторија   грађевински материјал   метал   испитивање   драгоценост   руде
@


 


[ Додај коментар ]