Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од 1. марта још једна вакцина

Bookmark and Share

04.01.2018. Вечерње новости

Ускоро се уводи заштита од бактерије стрептококус пнеумонија или пнеумокока.
Штити децу од упале уха и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса

Од 1. марта још једна вакцина

Деца ће од 1. марта примати још једну обавезну вакцину, против бактерије стрептококус пнеумонија или пнеумокока, а Републички фонд за здравствено осигурање расписао је тендер за набавку цепива.

Како наводе у РФЗО, набавка се спроводи у два дела. Први тендер је расписан по старом програму имунизације за три месеца и предвиђа набавку 2.500 доза и отварање понуда је 10. јануара. Други тендер је спроведен за обавезну имунизацију по новом програму за 169.500 доза, а отварање понуда је заказано за 2. фебруар.

Биће набављена пнеумококна полисахаридна конјугована вакцина, која штити децу од упале уха и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса.

Пнеумококна вакцина у свету је обавезна већ десетак година, а у Србији је до сада била предвиђена само за децу која су имала клиничке индикације, а то значи само за поједине случајеве болесне деце.

Родитељи који су хтели да им деца буду заштићена и од ових болести морали су сами да купују вакцине.

Вакцина се даје у три дозе, бебама када напуне два месеца, са размаком четири до осам недеља, а ревакцина је у другој години.

Од пнеумококне болести у свету годишње умре око пола милиона деце млађе од пет година.

ЈЕДАНАЕСТА ПО РЕДУ

Нова вакцина биће 11. против заразних болести која се даје деци у Србији. Малишани се тренутно вакцинишу против туберкулозе, дифтерије, тетануса, дечје парализе, великог кашља, малих богиња, рубеоле, заушака, хепатитиса Б, обољења изазвана xемофилусом инфлуенце тип б.

Вечерње новости

Коментара: 0


#   РФЗО  вакцине  вакцинација
@
[ Додај коментар ]