Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како саставити почетак и крај јануара

rssBookmark and Share

12.01.2016. В. П. Белами портал

Нишлије се увелико припремају за дочек Српске нове године, а да ли ће се и за дочек православне године на трпези наћи прасе зависи од дубине џепова грађана.

Како саставити почетак и крај јануара

Многи ће Нову православну дочекати са скромном трпезом, али бар ће се извеселити на централном градском тргу. По систему “ако нема хлеба има колача”. Јануар је, традиционално, и ове 2016. године, задржао титулу најдужег месеца, а отегао се као гладна година, како каже наш народ.

Пражењење новчаника почело је у децембру припремама за дочек Нове године, а наставило се за Божић, потом Светог Стефана, а ево сада стиже и православна. Многе Нишлије чека још један трошак око Богојављења јер је дан касније Свети Јован. Честа слава. А од Светог Јована до краја месеца нема дужих десет дана у години.

Нишлијама посебно тешко падају тих десет јануарских дана. У граду у коме број незапослених премашује цифру од 37.000 становника, а просечна плата је око 38.000 динара тешко је преживети и дан, а о десет и да се не говори. Уз све то највећи број становника првог по величини града на југу Србије и не достигне тих просечних 37.000. Животари са дупло нижим зарадама.

О просечној потрошачкој корпи Нишлије и не размишљају, а за њу им је потребно око 67.000 динара. Замисле се и за минималну потрошачку корпу за коју је потребно нешто више од 34.000 динара.

„Тек смо на средини месеца, а новчаници и картице су нам већ празне“, каже Нишлија Славиша П. „Све да смо и хтели да уштедимо било је немогуће. Не може се славити празног стомака, а и не иде да Нову годину дочекамо са сиромашним трпезима. Стисли смо се мало па се нашла и сармица и печење и руска салата и торта. Колико смо у минусу видећемо када нам стину рачуни, а они ће бити увећани. Рачун за струју ће свакако бити већи јер смо припремали гозбу, неке комуналије су већ поскупеле, а мораћемо да платимо и нове дажбине као што је претплата за ТВ. Све то иде из наших џепова који се не пуне ни редовно ни неким високим износима“, каже овај Нишлија.

Коментара: 0


#   Нова година   празници   плате   Свети Јован   зарада   економија   стандард
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима