Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Решење за подстицај за градњу кланице стигло, али не и новац

rssBookmark and Share

Бујановац 04.02.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Пољопривреднику Горану Вељковићу, који је у селу Левосоју пре десет година почео да гради кланицу, Управа за аграрна плаћања, 2010. године, одобрила је подстицај од пет милиона динара. Међутим, решење за исплату новца је добио, али не и новац.

Фото: РТС
Фото: РТС

У Левосоју код Бујановца је недовршена кланица, почео је да гради, каже Горан Вељковић, по угледу на немачке, сеоске. Има депо за пријем стоке, просторију за мерење, преглед,коморе. По уговору о додели подстицајних средстава био је у обавези да купи машине, а након тога добије новац.

"Ја сам морао десет милиона динара да набавим да купим опрему нову,кад је дошло до исплате директор Управе за аграрна плаћања у то време је саопштио нама да више нема пара, све су паре подељене", каже Горан Вељковић.

Питају га сточари често, каже Вељковић, када ће кланица бити отворена. Рон Саћипи из Великог Трновца има 120 оваца. Овце су чували и његов отац, деда и прадеда, и док је постојала кланица, Југокоп, пласман је био сигурнији.

"Кад је био Југокоп ниси имао потребе ниједну да ти продам, зашто, тераш на куп, узимаш паре и раније су нам помагали, у јесен нам давали по сто џака трице", објашњава Рон Саћипи из Великог Трновца.

И у дворишту Славе Митровића је више штала за 150 оваца, и подмладак. Чувао би три пута више, поред кланице, недостају му и средстава за изградњу нове штале.

"Ја терам да продајем сам, сам ги све продајем, а кад има кланице друго је, дође, откупи, и увек има", каже Славе Митровић из Биљаче.

Вељковић чека одлуку Суда. Још има посла, да се заврши објекат површине 560 квадрата.

"По мени, по неком прорачуну, десетак, једанаест милиона, да буде све урађено", додаје Горан Вељковић из Бујановца.

У Бујановцу и Прешеву има више од 6000 оваца, 50 одсто је уматичених грла. Сваке године број се повећава, захваљујући субвенцијама од 7000 динара по грлу. Додатних 2000 динара подстицаја ако јагњад предају кланици, не могу да искористе. Кланица Југокоп је од 2011. године у стечају.

Коментара: 0


#   Бујановац   пољопривреда   овце   Управа за пољопривреду     подстицај   Левосоје   кланица   Горан Вељковић   Управа за аграрна плаћања
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима