Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пореска управа одбија да врати новац грађанима

rssBookmark and Share

08.01.2014. Танјуг

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је данас да Пореска управа није поступила по његовој препоруци да врати новац грађанима којима је месецима зарачунавала камату на камату, пошто је Уставни суд такав обрачун оценио као неуставан.

Пореска управа одбија да врати новац грађанима

Заштитник грађана је 21. маја прошле године препоручио Пореској управи да утврди коме је након одлуке Уставног суда од 12. јула 2012. још пет месеци, до 1. јануара 2013. године, зарачунавала неуставну камату на камату и да тим грађанима врати новац.

Пореска управа је одговорила да неће да поступи по препоруци, јер се одлука Уставног суда формално није тицала Закона о пореском поступку и пореској администрацији, већ Закона о висини стопе затезне камате, наведено је у саопштењу.

Заштитник грађана је, међутим, претходно утврдио да је Министарство финансија било дужно, следећи уставно начело јединства правног поретка и принципе добре управе, да се припреми за одлуку Уставног суда о уставности камате на камату у Закону о висини стопе затезне камате,

Тако би одмах по њеном доношењу биле измењене идентичне одредбе Закона о пореском поступку и пореској администрацији, а грађанима враћен новац ако је узет након што је Уставни суд већ оценио да је камата на камату неуставна.

Заштитник грађана оценио је да, без обзира на економске и формално-правне аргументе које је у поступку контроле изнело Министарство финансија, државни буџет не сме да се пуни "наплаћивањем зеленашких камата од грађана", супротно одредбама Устава.

Заштитник грађана је овај поступак водио по сопственој иницијативи, наведено је у саопштењу.

 

Коментара: 0


#   порез   Пореска управа   Саша Јанковић   заштитник грађана   Министарство финансија   Уставни суд   1. мај
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима