Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сува шљива никад јефтинија, за багателу

rssBookmark and Share

Блаце 07.02.2017. РТС, ЈУжна Србија Инфо

У блачком крају, где је шљива водећа воћна врста, прошле јесени осушено је и за тржиште припремљено преко петсто тона сувих шљива које, међутим, тешко проналазе пут до купаца. Власници сушара кажу да је до сада продат само мали део, пре свега због неодговарајуће цене од само једног евра по килограму, која је, како тврде, најнижа од како се шљива суши и готово да не обезбеђује ни минималну зараду.

Сува шљива никад јефтинија, за багателу

Захваљујући новоизграђеним сушарама и хладњачама, Блачани су највећи део прошлогодишњег рода шљива прерадили и припремили за тршиште. Због ниске откупне цене и слабог интересовања купаца, многи се већ сада кају што је нису продали сирову, јер би сада, како кажу, други имали главобољу око продаје, уместо њих.

"Ко хоће да да за евро може да прода преко тога тешко. Нико неће да складишти шљиву од извозника. Ми нисмо сложни као рецимо малинари. Даје свако како се ко снађе, а они сви лове у мутном", каже Мирољуб Петровић, произвођач сувих шљива из Блаца.

И Срђан Милановић из Вишесела, који је, након повратка из Немачке, прошле године почео са прерадом, каже да до сада није продао ни килограм сувих шљива.

"Имам пар интересената који се још вероватно око цене и то касни мало у свему томе, али то је зато што сам и прве сезоне", каже Срђан Милановић, произвођач сувих шљива из Вишесела.

Блачки воћари и прерађивачи, упркос оваквој ситуацији, не губе наду да би у наредним месецима могло да дође до повећања тражње и раста продајне цене.

"Најбоља цена тамо март, мај, јуни, јули ко има петљу да чека. Међутим сваке година све теже", каже Мирољуб Петровић, произвођач сувих шљива из Блаца.

У општини Блаце кажу да ће наставити да помажу изградњу и опремање прерадних капацитета, али и подстицати удруживање произвођача и њихов заједнички наступ на тржишту.

"Много лакше би нашли купца и сигурно би добили много бољу цену на неку већу количину, на неки стандардни квалитет", каже Бојан Николић, општина Блаце.

Све чешћи проблеми око пласмана суве шљиве у ринфузу, према речима стручњака, примораће домаће прерађиваче да учине и  корак више у преради, како би она лакше нашла пут до купаца.

Коментара: 0


#   Блаце   шљиве   продаја   цена   суве шљиве   општина Блаце   Бојан Николић   Мирољуб Петровић   сува шљива
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима