Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто Пореска управа не доставља обрачуне паушалцима?

Bookmark and Share

24.03.2016. РТС

На адресе готово 220 хиљада предузетника који порез плаћају паушално - по претходно утврђеној основици, већ дуго не стиже плава коверта. То што им Пореска управа не шаље коначни обрачун, не значи да порез не морају да плате.

Зашто Пореска управа не доставља обрачуне паушалцима?

Напротив. Али кашњење надлежне институције им прави проблеме.

Пореска управа касни. То није вест. Није ни да предузетници који порез плаћају на основу решења Пореске управе - тзв. паушалци још нису добили обрачун за 2014. Али то не умањује главобољу занатлијама, архитектама, посластичарима, свима чији годишњи приход не прелази шест милиона динара.

"Они не могу добити пореско уверење да су измирили пореске обавезе, самим тим не могу остварити нека права која имају, пре свега права из здравственог осигурања, не могу да овере здравствене књижице за себе и чланове својих породица, затим не могу да аплицирају за добијање кредита, не могу да учествују у поступцима јавних набавки", каже Весна Нешић из Савеза рачуновођа Србије.

Зашто? Пореска управа не одговара. Познато је да су паушалци обавезни да порез плаћају месечно по старом до коначног обрачуна. Ако су платили мање, доплате. Ако су преплатили, то им је аконтација. Проблем је што решење не стиже.

"Они су ускраћени тиме што су њихове паре заробљене, не могу да уложе те паре у унапређење своје делатности или за неке друге намене", каже Нешићева.

Они који су посао покренули прошле године намучили су се да добију прво решење без којег не знају колико порез треба да плате.

Очекује се да ће Влада мењати акт који уређује паушално опорезивање. Према важећем, основица је просечна зарада исплаћена у претходној години. У обзир се узима и место у којем је радња, број запослених, године предузетника.

Од нове Уредбе очекује се да систем учини ефикаснијим. Док се не усвоји, Пореска управа би морала да настави да доставља обрачуне по старој.

"Ако је намера да се промени начин опорезивања онда мора да се промени и пропис, али промена прописа увек делује убудуће", каже Биљана Бујић, порески стручњак, КПМГ.

Од нове уредбе очекује се да технички омогући да и паушалци од почетка 2018. пријаве достављају електронски.

Коментара: 0


#   порез   Пореска управа   паушал
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима