Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто нишкој опозицији смета сеча стабала - брига о екологији и грађанима или дневна политика?!

rssBookmark and Share

Ниш 13.02.2021. З.Стојнић, Јужна Србија Инфо

Због изградње нових објеката, реконстуркције и обнове нишких улица и тргова, повремено према плану, било је потребно посећи понека стабла, за које поједини љубитељи природе, али неретко и лидери политичких партија, тврде да је управо то дрвеће од "јединственог" значаја за град.

Трг краља Милана - Фото: Јужна Србија Инфо архива
Трг краља Милана - Фото: Јужна Србија Инфо архива

Месецима уназад, најгласнији у јавности су представници нишких "Двери", иначе ванпарламнетарна градска политичка организација, која се оштро противи сечи стабала било где и било којим поводом у граду на Нишави.

Уредно, упорно, понекад и више пута недељно, нишке "Двери", као и поједини градски опозициони одборници, позивају новинаре редакција локалних медија, за учешће на конференцијама за новинаре које често подсећају на перформансе, наменски организоване, управо на "проблематичним" локацијама, након чега стижу обавезна саопштења..

Они се противе сечи стабала, често без објашњења и правог разлога за своју критику.

Остаје недоречена и нејасна, њихова "искрена" намера о бризи за грађане, или жељи за већу присутност у јавности.

Сеча неколико стабала неће погоршати квалитет ваздуха

По мишљењу грађана, поједина урбанистичка решења, углавном већ затечена, можда и нису најбоље решење, али као таква морају да се спроведу.

"Сеча неколко стабала у Нишу сигурно неће погоршати ионако већ лош квалитет ваздуха. Решење треба да буде дугорочно, пре свега променом врсте горива за ложење, односно преласком на гас или неко друго алтернативно грејање, али за то је потребан "стандард", како градски, тако и лични-кућни", каже Нишлија који је желео да остане анониман.

Три јеле..

Најновија "галама" дигла се око најављене сече јела, три четинара код чесме на Тргу краља Милана.

Према плану тај простор треба да се ослободи, да би реконструисани трг био просторно јединствен, а поглед не Тврђаву слободан, по угледу на светске градове.

Двери, скуп "код три јеле" и "егзекуција"..

У делу свог саопштења "Двери Ниш" након данашњег окупљана код "три јеле", кажу да имају сазнање, да је "издат налог" и да ће се сеча стабала десити баш овог викенда..

"Овај налог за егзекуцију здравог дрвећа са Трга краља Милана подразумева да се посеку три јелке, две брезе испред хотела „Амбасадор“, стабло „каталпе“ крај бока Градске куће и још два платана из дрвореда са јавне површине крај хотела „Парк“ а ради улаза у гаражу приватног инвенститора, власника хотела. Укупно осам стабала, од којих је свако старо преко педесет година", (комплетно саопштење ГО Двери Ниш, можете прочитати на њиховом Фејсбук налогу).

Седи криво - реци право..

Ради истине, морамо да споменмо, да "политички еколози", често забораве да кажу да је у Нишу протеклих неколико месеци посађено на десетине више стабала, него што је посечено.

Политички наук?

Као и раније, пре пет, пре десет, пре петнаест година, вечита грешка опозиције, је "критика ради критике", без конструктивних идеја, која посебно иритира оне склоне честој промени свог политичког мишљења и који се на изборима определе за "сигурну" опцију, иако ни она није увек тако "идеална".

 


#   Ниш   екологија   Двери   реконструкција   дрвеће   стабло   локална самоуправа   Скупштина града Ниша   градска власт   Трг краља Милана
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима