Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Бајка", нови вртић у Врању

rssBookmark and Share

Врање 16.12.2023. Јужна Србија Инфо

Симболичним пресецањем врпце и пуштањем балона са малишанима министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић, са сарадницима, свечано су у прошли четвртак отворили вртић „Бајка" у врањском насељу Рашка.

Фото: Град Врање
Фото: Град Врање

Изражавајући задовољство што је опет у нашем граду министар Селаковић је рекао:

"Част и задовољство ми је увек да дођем у ваш лепи град, град са душом, који је од данас богатији за још једно обданиште. И то не било какво, већ највеће на југу Србије и у Пчињском управном округу, које ће имати и највећи капацитет 240 места за малишане који ће овде долазити, васпитавати се, стицати другове и другарице и кренути одавде даље путем образовања и одрастања. Уверен сам да ће из овог новог вртића једнога дана изаћи неки нови Бора Станковић, нека нова Караминга или неки Ава Јустин који ће духовношћу напајати наш српски народ, али и све оне који у Србији заједно с нама у слози и љубави живе. Успели смо да напаравимо заједно, републичка Влада и Град Врање, највеће обданиште у овом делу наше државе.

То говори да бринемо о будућности и да стварамо услове да наше породице и у овом делу Србије имају више деце, као што и стварамо овим подстицајним мерама за које ћемо само у овој години мајкама које су родиле прво, друго, треће и четврто дете исплатити чак 90 милијарди динара. То је 450 пута више од вредности овог вртића", истакао је министар Селаковић. Он је поменуо и статистику која говори да из године у годину имамо све већи број новорођене деце и додао: „Али једна ствар је за мене овде можда најважнија – смањује се листа чекања са око 300 на 60 деце, и да можемо већ унапред да планирамо изградњу једанаестог обданишта, јер онај ко је изградио овако велелепни објекат биће у стању да изгради још много тога". Поздрављајући присутне председник Привременог органа Града Врања, др Слободан Миленковић изразио је задовољство због отварања још једног објекта намењеног најмлађим суграђанима. „Објекат је изграђен на 3.000 м2, уз поштовање највиших стандарда и принципа енергетске ефикасности. Вртић има 14 радних просторија, две сале, велики атријум унутар објекта, као и ограђено двориште са мобилијаром. Пројекат је резултат изузетне сарадње Владе Републике Србије, ресорног министарства и Града Врања, а укупна вредност радова је 205 милиона динара. Вртић је опремљен је уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и фондације „Новак Ђоковић“, најсавременијим намештајем и дидактичким материјалом.

Реч је о савременој опреми и средствима за потребе васпитно-образовног рада са децом предшколског узраста. За потребе опремања уложена су средства у висини од око 15 милиона динара. Оно што посебно желим да нагласим и обрадујем родитеље  је да ће отварањем овог објекта, остали вртићи Предшколске установе „Наше дете“,  у значајној мери  бити растерећени, а листе чекања  редуковане", истакао је Миленковић. Он је додао и да је у раду градског руководства један од приоритета континуирано улагање средстава у школску и предшколску инфраструктуру у циљу унапређења услова рада за правилно образовање, васпитање и одрастање наших најмађих суграђана. „Ово је брига за наше најмлађе, улагање у будућност, за добробит генерације које долазе", додао је Миленковић.

Директорка ПУ „Наше дете" Лидија Петковић осврнула се на историјат предшколског образовања у Врању истакавши да је вртић „Бајка" десети објекат у систему Предшколске установе.

"Објекат је инфраструктурно изграђен по најсавременијим стандардима. Створени су услови за пријем нове деце која ће се осећати сигурно, пријатно, прихваћено, опуштено и задовољно. Захваљујем се граду који је препознао значај предшколства и омогућио великом броју деце боравак у средини подстицајној за учење.

Велику захвалност дугујемо држви, као и фондацији „Новак Ђоковић“, која је опремила комплетан вртић намештајем који омогућава премештање и реструктурирање простора", нагласила је Петковић. Министар Никола Селаковић и председник Привременог органа Града др Слободан Миленковић са сарадницима  потом су обишли простор вртића. Програм за ову прилику припремили су малишани и васпитачи Предшколске установе „Наше дете".


#   Врање   Никола Селаковић   Слободан Миленковић   ПУ Невен   Бајка вртић Врање
@selakovicnikola @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима