Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је први дан мале матуре: Ученици полажу тест из матерњег језика

Bookmark and Share

18.06.2024. РТС, Јужна Србија Инфо

Ученици осмог разреда основних школа у Србији данас су започели своју малу матуру полагањем теста из српског, односно матерњег језика. Завршни испит је почео у 9 часова и трајаће до 11 сати, а одржава се истовремено у целој земљи. У случају кашњења у почетку испита, време израде теста се продужава, тако да ученици имају укупно 120 минута за рад.

Фото: Министарство просвете
Фото: Министарство просвете

Током првих 45 и последњих 15 минута испита, ученицима није дозвољено да напуштају просторију.

Следећи дан, у среду, 19. јуна, осмаци ће полагати завршни испит из математике, док ће 20. јуна полагати тест из изборног предмета.

Правила понашања током испита
На завршном испиту строго је забрањено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, као и свих других материјала који нису део прописаног прибора за испит. Свако кршење ових правила може довести до дисквалификације са испита.

Оцењивање и резултати
Сваки од тестова носи максимално 20 поена. Да би се израчунали поени за упис у средње школе, број освојених бодова на тестовима из матерњег језика и математике множи се са коефицијентом 0,7, а број бодова освојених на трећем тесту са коефицијентом 0,6.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени у суботу, 22. јуна, на нивоу школе и на порталу "Моја средња школа". Ученици и њихови родитељи имају право да поднесу приговор на резултате, било непосредно у школи или електронским путем. Коначни резултати биће објављени 25. јуна, а расподела по средњим школама и образовним профилима 2. јула.

Распоред и Календар
Планирано је да се завршни испит одржи 17, 18. и 19. јуна, али је померен за дан касније, односно за 18, 19. и 20. јун, због закључка Владе Србије да 17. јун, други дан Курбан-бајрама, буде нерадни дан за исламске вернике у Србији.

Упис у средње школе ће и ове године моћи да се обави електронски, на порталу "Моја средња школа", у периоду од 2. до 6. јула.

Календар:

18. јун: Тест из српског језика (9.00)
19. јун: Тест из математике (9.00)
20. јун: Тест из изборног предмета (9.00)
22. јун: Прелиминарни резултати мале матуре
22. јун: Пријем приговора на прелиминарне резултате
25. јун: Коначни резултати мале матуре
26-27. јун: Попуњавање листа жеља за упис
29. јун: Објављивање коначне листе жеља
2. јул: Објављивање расподеле ђака по школама
2. јул: Објављивање слободних места за други круг
Ученицима желимо пуно среће на завршним испитима и успешан упис у жељене средње школе.


#   Мала матура   Министарство просвете   осмаци   завршни испит
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима