Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градоначелник игнорише тело које је Град основао: Сви чланови нишког антикорупцијског тела поднели оставке!

rssBookmark and Share

Ниш 02.07.2017. Г.Бјелетић Н1, Јужна Србија Инфо

Сви чланови нишког Локалног антикорупцијског форума поднели су оставке. Иначе је нишки ЛАФ пример - Агенција за борбу против корупције свим градовима и општинама у Србије препоручује да антикорупцијска тела формирају по узору на ово. Чланови кажу да су на рад под притиском навикли, али да оставке подносе јер их градска власт игнорише, преноси Н1 ТВ.

Градоначелник игнорише тело које је Град основао: Сви чланови нишког антикорупцијског тела поднели оставке!

Троје чланова Антикорупцијског форума део су петочланог тима који већ четири године покушава да обавести јавност о случајевима корупције који су у интересу јавности. Указивали су на неправилности у трошењу буџета, пропусте у јавним набавкама, партијско и рођачко запошљавање, злоупотребе положаја, сукоб интереса, кумулацију функција, незаконито исплаћивање „функционерских додатака“, између осталог.

„Имали смо много веће амбиције. Опструкција је била јако велика и није се увек могло реализовати оно што смо планирали и зацртали“, каже Валентина Крстић, чланица ЛАФ-а.

То је један од разлога што су поднели оставке. На то што су волонтери немају примедбе.

Примедбе, међутим, имају на канцеларију без икакве опреме. По градској одлуци требало би да постоји и технички секретар, али га нема, повремено овде није било ни струје јер град није плаћао рачуне. То су желели да кажу и нишком градоначелнику и тражили састанак.

Из града нема одговора зашто чланове овог тела до данас градоначелник није примио.

Од стране власти, кажу - игнорисање, од медија блокада, а једини савезник требало је да буде јавност. Са те стране, међутим, апатија.

Сви градови и општине у Србији требало је да до краја јуна усвоје локалне антикорупцијске планове који, између осталог, предвиђају и оснивање локалних антикорупцијских тела. У Нишу план још није усвојен.

„Ми се искрено надамо да то није сигнал да ће градска власт прокоцкати све што смо успели да урадимо до сада“, каже Зорица Миладиновић, чланица ЛАФ-а.

То што су поднели оставке, кажу, није крај борбе. Прва која предстоји јесте да Ниш добије ново, такође независно антикорупцијско тело.

Коментара: 0


#   Ниш   волонтери   Дарко Булатовић   Валентина Крстић   корупција   ЛАФ   градска власт   сукоб интереса   Зорица Миладиновић
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима