Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Међународни дан детета: Србија посвећена заштити права деце

Bookmark and Share

Београд 20.11.2018. Јужна Србија Инфо

Међународни дан детета је годишњи међународни догађај који се слави 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана.

Међународни дан детета: Србија посвећена заштити права деце

Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

инистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић изјавио је данас да Влада и ресорно министарство брину о својим најмлађим члановима друштва, поручивши да ће увек подржавати све иницијативе које иду у корист детета.

Ђорђевић је поводом Међународног дана детета истакао да је примаран задатак државе био и остао заштита и унапређење права деце.

Он је подсетио на то да је Министарство потписало документ о приступању глобалном партнерству за окончање насиља над децом под покровитељством Уницефа, јер жели да у Србији искорени овај проблем, који нажалост постоји у целом свету.

Према његовим речима, предлог закона о дечјем омбудсману је у завршници и ускоро ће ући и у скупштинску процедуру.

Министарство је у оквиру обележавања Међународног дана детета, организовало представу за децу из Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд и децу из хранитељских породица у „Позориштанцу пуж“, под слоганом „И деца су грађани света“.

Mинистарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Славица Ђукић Дејановић изјавила је вечерас да се у Србија неретко констатује да нема довољно деце, због чега су пронаталитетне мере изузетно важне.

Ђукић Дејановић је на свечаности поводом обележавања 20. новембра, Светског дана детета, навела да млади до 17 година чине само 17 одсто становништва у односу на општу популацију у Србији.

То је апсолутно недовољно да се одржимо овде у Србији, истакла је Ђукић Дејановић и додала да старији од 65 година чине више од 20 одсто популације.

Она је подсетила на то да је 1954. године Генерална скупштина Уједињених нација 20. новембар прогласила Светским даном детета, када се сваке године подсећа на важност да се сваком детету обезбеди, између осталог, безбрижност и образовање.

И Агенда 2030 УН каже да свако дете треба да буде укључено у систем образовања, који ће бити и обавезан и бесплатан у предшколском, основном и средњошколском узрасту, објаснила је министарка.

Ђукић Дејановић је нагласила да је јако важно да дете буде заштићено и да његов интерес буде приоритет, при чему је упутила позив појединцима, академској заједници и свим релевантним чиниоцима да се придруже и помогну да закони који се доносе, а тичу се заштите права детета, буду што бољи.

Потпредседник Скупштине Србије и члан Одбора за права детета Верољуб Арсић навео је да је Србија међу првима ратификовала Конвенцију о правима детета и да од тада показује потпуну и континуирану посвећеност заштити њихових права.

Он је истакао да је Скупштина увек била усмерена на заштиту дечјих права и побољшање положаја деце кроз законодавне активности, и подсетио на то да од 2012. године постоји Одбор за права детета, чија председница је председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Према његовим речима, Србија бележи значајне помаке у унапређењу права детета и стварању законских оквира за заштиту деце, али предстоји још пуно посла.

До краја ове или почетком следеће године отворићемо прихватилиште за децу у којем ће они који немају смештај бити збринути. Ради се о 1.700 квадратних метара простора за више од 600 деце. Поред њих, и деца са улице ће ту моћи да нађу склониште, рекао је Радојичић.

Поводом Светског дана детета вечерас ће здања у Београду, попут Дома Народне скупштине, бити осветљена плавом бојом у складу са овогодишњим слоганом “Плаво за свако дете”.


#   Београд   Славица Ђукић-Дејановић   Маја Гојковић   УН   УНИЦЕФ   Славица Ђукић Дејановић   Зоран Ђорђевић   Светски дан детета   предлог закона   права детета   Међународни дан деце
@unicefsrbija @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима