Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мониторинг одбили медији који су добили највише пара

rssBookmark and Share

Ниш 06.09.2015. ЈугМедиа

Осам од укупно 16 медија и медијских организација чији су пројекти недавно подржани на конкурсу за доделу буџетских средстава града Ниша добровољно ће учествовати у мониторингу свог извештавања, чиме ће постати део значајног искорака у Србији у области праћења рада јавних гласила који се пројектно финансирају новцем грађана.

Мониторинг одбили медији који су добили највише пара

У мониторингу су одбили да учествују углавном медији који су добили убедљиво највећи износ буџетских средстава града Ниша за своје пројекте, а који су истовремено у Годишњем извештају Савета за борбу против корупције означени као медији који су власнички, финансијски или уређивачки блиски властима.

“Нишки” мониторинг представља први мониторинг ове врсте у Србији чији је основни циљ да самоевалуацијом и екстерном евалуацијом медијских садржаја који се финансирају из јавних извора мери остваривање јавног интереса у тим медијима кроз праћење релеватности тема, актера, извора, жанрова и дискурса извештавања, као и унутрашњих и спољашњих утицаја на рад новинара и медија.

Мониторинг би требало да допринесе и спречавању производње промотивног, пропагандног и тематски и актерски нерелеватног медијског садржаја који је у супротности правилима струке и њеним етичким стандардима. Он би такође требало да направи границу између добрих медијских професионалаца и оних који то нису, као и да послужи као механизам за заштиту квалитетних новинара, који су предуслов слободних и професионалних медија, наводи се у саопштењу аутора и организатора мониторинга, београдског Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) и Локалног антикорупцијског форума Ниш (ЛАФ).

Одлуку да добровољно учествују у првом мониторингу у предви]еном року донеле су национална новинска агенција Бета, интернет портал Јужне вести, City radio, City onlajn radio, интернет портал Грађанин, академски лист Pressing, интернет портал на ромском језику Roma World и телевизијска продукција “Наша села”.

Оне су на недавном Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Ниша у 2015. години, на којем је додељено 51.128.200 динара из градског буџета, добиле укупно 5.690.000 динара, односно око 11 одсто додељених средстава.

„У мониторингу су одбили да учествују медији чији су оснивачи чланови породице Радомировић - Белами телевизија, Белами радио, Белами интернет портал и Народне новине, који су на конкурсу добили укупно 31.486.000 динара (скоро 62 одсто укупних средстава), Телевизија Зона Плус, којој је одобрено 8. 152.200 динара и Телевизија Коперникус, која је добила 4.500.000 динара. Ови медији укупно су добили више од 86 одсто конкурсно додељених средстава, наводи се даље у саопштењу и додаје

„Осим њих у мониторингу су одбили да учествују Агенција “Петар Пан 018” и интернет портал Нишке вести, којима је одобрено укупно 1.300.000 динара, а у чијим су пројектима кључни учесници уредник информативног програма на Телевизији Зона Плус и аутор емисије “Данас” на тој истој телевизији.

Телевизија Зона Плус је и једини медиј који је образложио своје одбијање да учествује у мониторингу БИРОДИ-ја и ЛАФ-а Ниш, наводећи да то чини јер инструмент и методологија наводно нису довољно јасни и прецизни, а при том су наводно захтевни за новинаре.“

ЛАФ Ниш и БИРОДИ у потпуности одбацују такве наводе јер се мониторинг наслања на моделе који постоје у медијски развијеним државама, осмислили су га стручњаци са искуством у медијском праћењу начина извештавања, а екстерну евалуацију обавиће експерти чија се имена не саопштавају како би се избегао евентуални утицај на њих.

Медијски пројекти који су добили буџетску подршку града Ниша при том немају предвиђен мониторинг и евалуацију по стандардима који важе за такав процес, већ се евалуацијом и мониторингом поред осталог сматрају “састанци пројектног тима” , “реакција гледалаца” или “анкета на улици”.

БИРОДИ и ЛАФ ће наћи начин да кредибилно мониторишу и начин извештавања медија који су одбили да дају сагласност на овај модел мониторинга, јер то налажу медијски и општи јавни интерес.

ЛАФ и БИРОДИ ће такође урадити свеобухватан извештај о реализацији нишког Конкурса за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години, на основу комплетне пројектне документације коју им је доставила нишка Управа за културу по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, као и других података до којих су дошли.

Резултати мониторинга и извештај биће достављени надлежним домаћим и међународним организацијама, а и јавно објављени.

Медијски садржаји који су добили буџетску подршку на овом конкурсу мониторисаће се од 1. септембра ове године.

Коментара: 0


#   Ниш   интернет   медији   Народне новине   ЛАФ   Нишке вести   БИРОДИ   Јужне вести   медијски садржај   Управа за културу
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима