Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишка тврђава трајно прелази у руке Града

rssBookmark and Share

Ниш 05.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски истиче важан договор с Републиком о преносу Тврђаве у трајно власништво Града без накнаде.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Сотировски каже да је сада Република власник Тврђаве, а Град је власник дела кроз Летњу позорницу.

"Постигли смо договор с Републиком да нам без накнаде пренесу трајно власништво Тврђаве. То нам омогућава да газдујемо тврђавом, бринемо о њој и реконструишемо објекте унутар ње без претходне сагласности државе. Сада ће Град моћи да одржава овај простор и брине о свему што је тврђави неопходно", додаје.

Овим договором, Град ће имати аутономију у одлучивању о управљању и одржавању тврђаве, што ће омогућити брже и ефикасније интервенције у очувању овог симбола Ниша.

Радови на реконструкцији простора испред Београдске капије Нишке тврђаве улазе у завршну фазу, док град планира измештање главне аутобуске станице као део свеобухватне стратегије за обликовање овог историјски значајног подручја.

Градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, истакла је важност ових промена и њихову улогу у ревитализацији простора око Нишке тврђаве.

"Реконструкција простора испред Београдске капије представља важан корак ка очувању и унапређењу културног наслеђа града Ниша. Истовремено, планирамо измештање главне аутобуске станице како бисмо обезбедили бољу функционалност и естетику овог простора," изјавила је Сотировски.

Током овог процеса, зелена пијаца ће задржати своју тренутну локацију, док ће се остали делови простора реорганизовати у складу са новим урбанистичким планом. Очекује се да ће ове промене допринети бољој повезаности и атрактивности овог историјског подручја, пружајући грађанима и посетиоцима Ниша квалитетније јавне просторе за рекреацију и дружење.

Очекује се да ће реконструкција бити завршена у предвиђеном року, а град позива грађане да прате даљи развој пројекта и активно учествују у стварању лепше и функционалније урбане средине.

 

 

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Влада Републике Србије   аутобуска станица   локална самоуправа   Нишка тврђава   Београдска капија
#GradonacelnicaN @Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима