Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Град Ниш тражи Тврђаву од Републике без надокнаде

rssBookmark and Share

Ниш 14.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Град Ниш планира да затражи Тврђаву од Републике Србије без надокнаде како би основао предузеће које ће се искључиво бавити очувањем и развојем овог историјског симбола града. Град је недавно постао власник земљишта на којем се налази полигон, а планира се изградња парка на том простору.

Фото: Јужна Србија Инфо архива
Фото: Јужна Србија Инфо архива

Из Града истичу да је првобитни план био да се брига о стању Тврђаве повери предузећу које би се искључиво тиме бавило. Међутим, због власништва државе над Тврђавом, тренутно ту улогу обавља посебан одсек у Туристичкој организацији Ниша. Градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, изјавила је да очекује да држава уступи Тврђаву Граду Нишу без накнаде како би могли да је уређују и одржавају.

Овај потез би омогућио Граду Нишу независност у бризи о Тврђави, без потребе за дозволама државе. Планирано је да Град преузме одговорност за очување објеката унутар Тврђаве, чиме би се осигурала дугорочна заштита и унапређење овог значајног културног споменика.

Поред тога, Град је кроз процес експропријације постао власник земљишта на којем се налази полигон, што ће омогућити изградњу парка на том простору. Ауто-школе ће несметано обављати обуке на новој локацији док се не изгради нови полигон код КПЗ-а на улазу у Ниш.

У плану је и изградња ауто-пијаце, бувље пијаце, стазе за картинг, али се кванташка пијаца неће налазити на том месту због недовољног простора. В. д. директор Завода за урбанизам, Иван Грмуша, најавио је проширење постојеће кванташке пијаце на последњој седници Скупштине.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Влада Републике Србије   Нишка тврђава   Туристичка организација Ниш
#GradonacelnicaN @Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима