Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки "ЛАФ" као модел за сва антикорупцијска тела у Србији

rssBookmark and Share

Ниш 12.06.2017. Јужна Србија Инфо

У Моделу Локалног антикорупцијског плана, на основу којег ће градови и општине доносити своје Планове, постоје, међутим, и поједина решења везана за будућа локална антикорупцијска тела која су другачија од оних која важе за ЛАФ Ниш, а при том би могла представљати и слабе тачке у будућој борби против корупције на локалу.

Нишки "ЛАФ" као модел за сва антикорупцијска тела у Србији

Сви градови и општине у Србији требало би до краја овог месеца да усвоје Локалне антикорупцијске планове (ЛАП) који, између осталог, предвиђају оснивање локалних антикорупцијских тела која би начелно требало да буду формирана по угледу на Локални антикорупцијски форум Ниш (ЛАФ).

У Моделу Локалног антикорупцијског плана, који је Агенција за борбу против корупције донела у априлу ове године, наведено је да је “предлог решења за процес избора чланова тела за праћење примене ЛАП-а, као и организације и рада самог тела, дат према пракси и искуствима Локалног антикорупцијског форума у Нишу”. 

У том моделу наводи се и да „активности из Локалног плана за борбу против корупције Града Ниша представљају могуће области деловања и активности будућих тела која ће се бавити праћењем примене ЛАП-а“ у свим локалним самоуправама у Србији.

У њему се између осталог подсећа да се „од свих јединица локалне самоуправе у Србији Локални антикорупцијски план континуирано спроводи једино у Граду Нишу, највише захваљујући Локалном антикорупцијском форуму, телу које је формирано за потребе примене, координације и праћења примене ЛАП-а, и Бироу за друштвена истраживања, на чију иницијативу је ЛАП усвојен и који пружа значајну подршку раду овог тела“. 

Модел ЛАП-а, на основу којег ће локалне самоуправе израдити своје ЛАП-ове, урађен је у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), а на основу Акционог плана за примену Поглавља 23 у преговорима Србије за чланство у Европској Унији. У расправи о Моделу учествовао је и ЛАФ Ниш, који је поднео више предлога за његово унапређење, од којих је већина прихваћена.

ЛАФ Ниш позива све органе јавне власти и функционере у Нишу да, уз поштовање решења у Моделу ЛАП-а и на потпуно транспарентан начин, усвоји нови Локални акциони план за борбу против корупције, у који ће, како се наводи у Моделу, бити инкорпориране области, активности и мере из већ постојећег Локалног плана за борбу против корупције Града Ниша.

Подсећамо да Град Ниш спада у прве градове и општине у Србији који су донели Локални план за борбу против корупције, као стратешки антикорупцијски документ. Скупштина града једногласно је усвојила такав план 2011. године, у оквиру пројекта БИРОДИ-ја „Градови против корупције“, а планом је предвиђено формирање ЛАФ-а.

ЛАФ Ниш је данас, кроз овај Модел, постао и нека врста „системског решења“ за будућа локална антикорупцијска тела у Србији,  пре свега због соптвене самосталности и независности, као и резултата у безмало четворогодишњем раду, постигнутих упркос низу проблема са којима се суочавао.

Све то је значајан капитал који Град Ниш нипошто не сме да „прокоцка“ у новој фази борбе против корупције на локалном новоу, која управо почиње, по правилима наведеним у Моделу ЛАП-а. 

У Моделу је предвиђено да будућа локална антикорупцијска тела у Србији морају бити независна, а да његови чланови морају бити грађани са личним и професионалним интегритетом, те да не смеју бити јавни и страначки функционери и запослени у локалној самоуправи. Овакво решење у потпуности се подудара са решењем за нишки ЛАФ.

Међутим, у том моделу налазе се и решења везана за надлежност будућих антикорупцијских тела, Комисију за избор њихових чланова и Радну групу за израду ЛАП-а која се разликују од решења у нишком Локалном плану, као и од искуства и праксе ЛАФ-а Ниш. 

На основу емпиријског искуства, у обавези смо да још једном упозоримо да би управо таква решења, тачније њихов садржај, могла представљати и „слабе тачке“ будућих ЛАП-ова и локалних антикорупцијских тела, успорити или чак блокирати почетак системске борбе против корупције „на локалу“ и умањити њене ефекте. 

Предлози ЛАФ-а Ниш, изнети током јавне дискусије о Моделу, да се прошири надлежност будућих локалних антикорупцијских тела- која према Моделу искључиво „прате примену ЛАП-а“, као и да у Комисији за избор чланова тих тела не буде представника локалне самоуправе, нису прихваћени. 

У Моделу је остало решење да мере и активности  из ЛАП-а спроводе сами органи локалне самоуправе, а координацију „одговорних субјеката у спровођењу активности ЛАП-а“ обавља особа, односно тело које одређује јединица локалне самоуправе.

На додатни предлог ЛАФ-а Ниш, изнет током јавне дискусије, надлежност будућих антикорупцијских тела унеколико је проширена, тако да она осим праћења примене ЛАП-а треба и да „покрећу сопствене иницијативе, дају савете и мишљења у вези са применом ЛАП-а, реагују на представке поднете због сумње у непоштовање ЛАП-а, препоручују мере у случају кршења ЛАП-а и предлажу грађанског посматрача“.

У Моделу је, међутим, остало и решење да се чланови локалних антикорупцијских тела („тела за праћење примене ЛАП-а“) бирају на јавном конкурсу, а од стране комисије у којој се осим представника невладиног сектора, медија и грађана налазе и представници локалних и републичких органа јавне власти, који „не смеју бити у већини“. Скупштина локалне самоуправе, у складу са ранг листом кандидата коју је утврдила комисија, усваја акт о формирању овог тела. 

Радну групу за израду ЛАП-а, по Моделу ЛАП-а, бира локална самоуправа, а у њој су представници те самоуоправе, као и невладиних организација које се баве антикорупцијом, те антикорупцијских тела, уколико она постоје.

У Модел није ушао предлог ЛАФ-а да Агенција за борбу против корупције контролише квалитет будућих ЛАП-ова, тако да таква контола неће постојати, као ни санкције уколико градови и општине усвоје ЛАП-ове који нису у складу са моделом, што сматрамо лошим.

Подсећамо да су чланови нишког ЛАФ-а изабрани на јавном конкурсу од стране комисије у којој није било представника локалне власти, већ невладиног сектора, медија и Агенције за борбу против корупције. 

Након избора, Градско веће Ниша донело је решење о оснивању ЛАФ-а, у којем је навело имена изабраних чланова, а без дискусије о њима.

 - Чланове Радне гупе за израду Локалног плана за борбу против корупције Града Ниша такође није бирала локална власт већ невладин сектор- БИРОДИ и нишки Центар за људска права, пише у саопштењу нишког ЛАФ-а које потписује координатор, Зорица Миладиновић.

Модел локалног акционог плана за борбу против корупције:

file:///C:/Users/Korisnik/Downloads/model%20lokalnog%20akcionog%20plana%20za%20borbu%20protiv%20korupcije.pdf

 

Коментара: 0


#   Ниш   Градско веће   људска права   корупција   локална самоуправа   Агенција за борбу против корупције   ЛАФ   БИРОДИ   Нови Ниш   Зорица Миладиновић   Скупштина града   Центар за људска права   акциони план
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима