Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележавање годишњице ослобођења Врања и југа Србије од Турака

rssBookmark and Share

Врање 10.12.2017. Јужна Србија Инфо

Учесницима научног скупа са међународним учешћем, који су организовали Народни музеј у Врању, Народни музеј у Лесковцу, Епархија врањска и Педагошки факултет, обратио се на отварању градоначелник др Слободан Миленковић

Обележавање годишњице ослобођења Врања и југа Србије од Турака

"У 2018. години навршава се 140 година ослобођења Врања од Турака. Тежња за независношћу и обновом државности давала је веру у победу јунацима Шумадијског и Добровољачког корпуса који су неутралисали турску блокаду Грделице и ослобађали Врање. Доспели смо под окриље модерне европске цивилизације. Као локална самоуправа не заборављамо жртве наших предака и ценимо њихове херојске подвиге", истакао је градоначелник др Миленковић додајући да овим научним скупом почиње обележавање 140. годишњице ослобођења Врања од Турака.

На отварању су говорили Властимир Николић, проректор Универзитета у Нишу, који је истакао значај организовања скупа у смислу расветљавања чињеница, као и Епископ врањски господин Пахомије. Пленарна излагања имале су др Елена Гавриловна Кострикова на тему ,,Албански пројекат: поглед из Русије 1912. године" и проф. др Сунчица Денић, декан Педагошког факултета у Врању која је говорила о јужној Старој Србији Јована Хаџи Васиљевића. Почетку скупа претходио је пријем који је за учеснике организовао градоначелник др Слободан Миленковић са сарадницима. Покровитељи скупа који се завршава сутра су Министрство културе и информисања и Град Врање.  

Коментара: 0


#   Врање   СПЦ   универзитет  Слободан Миленковић   ослобођење  Епархија Врањска  српско-турски ратови
@
[ Додај коментар ]