Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За годину пријављено приближно 45.000 случајева породичног насиља, 30 смртних случајева

Bookmark and Share

19.07.2018. Јужна Србија Инфо

Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић упозорила је данас на то да је у овој години у Србији било 30 смртних случајева у насиљу у породици, док је од 1. јуна прошле године до 30. јуна ове, укупно пријављено 44.728 случајева таквог насиља.

Као илустрација фотографија са сајта: Index.ba
Као илустрација фотографија са сајта: Index.ba

Кубуровић на конференцији за новинаре, одржаној након друге седнице Савета за сузбијање насиља у породици, на којој су разматрани резултати једногодишње примене Закона о спречавању насиља у породици, истакла да је број пријављених случајева насиља велики, али и да показује да су жртве охрабрене да насиље пријављују.

Она је навела да је у 16.185 случајева било предлога за изрицање мере приликом пријаве насиља, судови су усвојили продужење хитне мере на 30 дана у 15.617 случајева, док су израђена 10.503 индивидуална плана за заштиту жртава, што показује да су групе за координацију које су формиране разматрале појединачне случајеве.

Као појединци имамо обавезу да пријављујемо насиље. Од 30 смртних случајева у 2018. години, само у три случаја смо имали пријаву насиља, навела је Кубуровић и подвукла да насиље није приватна ствар.

Према њеним речима, 44.728 укупно пријављених случајева показује да се више не ћути о насиљу у породици јер се доста радило и на едукацији и сарадњи са институцијама широм Србије, а резултати рада биће достављени Влади у форми извештаја.

Ми остајемо спремни за то да закон дорађујемо и да се са овим друштвеним проблемом боримо и даље, поручила је Кубуровић.

Коментара: 0


#   насиље у породици  Министарство правде  Нела Кубуровић
@
[ Додај коментар ]