Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Деконтаминација врањског позоришта кошта 53 милиона динара

rssBookmark and Share

Врање 04.06.2016. Бета

Директор врањског позоришта "Бора Станковић", Срђан Јовановић, изјавио је данас да ће локална самоуправа са 53 милиона динара финансирати деконтаминацију зграде позоришта, чији су зидови током радова на реконструкцији загађени отровним оплатолом.

Деконтаминација врањског позоришта кошта 53 милиона динара

Јовановић је за агенцију Бета изјавио да ће деконтаминацију површине од 3.
500 квадратних метара спроводити комбинованим поступком стручњаци Института Винча као и да очекује да тај посао буде завршен током лета.

"Буџет који је одобрен за деконтаминацију зграде позоришта износи 53 милиона динара, без ПДВ-а. Биће очишћено 1.500 квадрата површине која је загађена оплатолом и 2.
000 квадрата површине која је остала загађена након пожара у коме је позориште изгорело", казао је Јовановић.

Према његовим речима, стручњаци Института Винча су почетком године испробавали различите технике чишћења просторија позоришта од отровног оплатола, када се показало да је потребно користити различите технике за уклањање отровних супстанци из зидова, али и да осим оплатола постоји загађење остало након пожара.

"Показало се да је комбинована метода и најјефтинији начин деконтаминације. Током фазе утврђивања степена загађености зграде позоришта стручњаци из Винче су утврдили да зграда није загађена само оплатолом већ и отровним материјама које су настале од високих температуре након пожара, па је површина зграде за деконтаминацију повећана са 1.500 на 3.500 квадрата", казао је Јовановић.

Према његовим речима, зграда позоришта "Бора Станковић", која се налази у центру града, није за употребу и закључана је у новембру прошле године када је утврђено присуство отровног оплатола, јер је потенцијално штетна по здравље људи који би у њој боравили дуже веме.

Деконтаминација врањског позоришта, која подразумева хемијско-технолошки поступак, требало би да буде завршена за три месеца од почетка радова.

Врањско позориште изгорело је у пожару 2. јула 2012. године, након чега је трајао поступак реконструкције и поновне изградње зграде, а у новембру прошле године утврђено је да је приликом реновирања зграде позоришта коришћен и отровни оплатол, након чега су радови на реконструкцији заустављени.


#   Врање   позориште   Бора Станковић   Позориште Бора Станковић   Срђан Јовановић   деконтаминација
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима