Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хор "Бранко" носилац уметничког дела Свечане академије поводом 850 година Немањиних задужбина

rssBookmark and Share

Куршумлија 15.09.2019. З.С. Јужна Србија Инфо

Вечерњим богослужењем у мансатиру Светог Николе изнад Куршумлије и Свечаном академијом “Немањина Топлица извор српске цркве и државе” у суботу 14. септембра је почело обележавање обележавање 850 година задужбина Стефана Немање у Топлици.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Уметници НЦПД "Бранко" из Ниша, мали и велико хор, оркестар и фолклор учествовали су на Свечаној академији као главни носиоци уметничког дела програма.

Брижљиво одабран музички програм, изведен под ведрим ноћним небом и месечином, како, духовне хорске, тако и световне вокално-инструменталне музике, одушевио је присутне црквене великодостојнике, госте и сабрани народ, којима се у тренутку чинило да су у некој од најбољих концертних дворана у свету.

Очекивано присуство Његове Светости српског патријарха Иринеја, је изостало из здравствених разлога.

Поздравни телеграм поглавара СПЦ, је прочитао је владика бачки Никанор.

У свом обраћању Његово преосвештенство владика Г.Г. Арсеније је рекао, да је обележавање 850 година од изградње првих Немањиних задужбина велики јубилеј, као и да је ова светиња одувек место сабирања и вековни чувар вере, носилац културе, идентитета и државности српског народа.

Такође, он је најавио радове на обнови северне куле манастира Светог Николе и изразио наду да ће и манастир Пресвете Богородице, у коме је боравила Света Анастасија, жена Стефана Немање, мајка Светога Саве, ускоро добити своју прилику за "нови живот".

Свечаној академији, је присуствовао и Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије.

 


#   Куршумлија   Топлица река   Никола Селаковић   Нишка епархија   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   задуживање   Стефан Немања   Владика Арсеније
@selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима