Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обнова првих задужбина Стефана Немање у Куршумлији приоритет Министарства културе

rssBookmark and Share

Куршумлија 24.07.2018. Јужна Србија Инфо

Поводом обележавања јубилеја 850 година од изградње првих задужбина Стефана Немање, прошле недеље Патријарх српски Иринеј и министар културе и информисања Владан Вукосављевић обишли су манастире Светог Николе и Пресвете Богородице у Куршумлији, где су разговарали о предлозима за обнову ове две духовне светиње.

Обнова првих задужбина Стефана Немање у Куршумлији приоритет Министарства културе

Овом важном састанку присуствовали су: владика нишки Арсеније, председник општине Куршумлија Радољуб Видић, генерални директор АД “Планинка“ Радован Раичевић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе Мирјана Андрић, директор Регионалног завода за заштиту споменика – Биљана Берић, представници Управе за сарадњу са црквама и народна посланица Ана Чарапић.

„С обзиром на то да је реч о првим задужбинама Стефана Немање, обнова ове две духовне светиње биће међу приоритетима Министарства културе“, рекао је Вукосављевић и оценио да је улога тих задужбина и почетак стварања српске државе један од стожера културног идентитета“, рекао је Вукосављевић.

Вукосављевић је тим поводом истакао да се ради о два најстарија манастирска комплекса из Немањиног доба на којима је могуће проучавати не само развојни пут манастирског градитељства већ и развој материјалне и духовне културе српског средњег века.

„Није битно само шта мисли Завод за заштиту споменика, већ да се изађе са заједничким ставом, где ће се све стране руковидити високим степеном стручности. Интереси струке и стручност на првом месту, све убрзати али у складу са прописима. Да радна група састављена од Министарства, Републичког завода, конзерватора, археолога, историчара, рестаауратора, СПЦ, са људима од струке, отклони све недоумице око наставка обнове. Ми ћемо учинити све да помогнемо“, рекао је Вукосављевић.

Директор Републичког завода за заштиту споменика, Мирјана Андрић, нагласила је том приликом да симпозијум мора бити тек наредне године, како би се учесници поменутог симпозијума припремили као и пројекти за чију израду је потребно доста времена.

„Прво што следи је израда урбанистичког плана којим ће се дефинисати изградња: визиторског центра, конака, палионице свећа и продавнице сувенира, а у наступајућем периоду потребно је санирати и свештеничку кућу“, истакла је Андрићева.


Када је наставак обнове ових духовних светиња у питању Владика Арсеније истакао је да се на првом месту мора поштовати “ реч струке“, истакавши да ове године обележава 850 година од изградње првих Немањиних задужбина и 800 година од аутокефалности цркве, додајући да јеважно да се обнови и манастир Пресвете Богородице који је у рушевинама и корову а реч је женском манастиру, где је боравила мајка Светога Саве, преподобна Анастасија.

Негова светост Патријарх Иринеј истакао је том приликом да се све може уколико се има добра воља, и ако се иде ка решењима новонасталих проблема када је обнова у питању.

Након обиласка манастира Светог Николе и Пресвете Богородице, у Пролом Бањи одржан је радни састанак на којем је донето низ закључака које је потребно реализовати у наступајућем периоду.


#   Куршумлија   Патријарх Иринеј   манастир   Радољуб Видић   Радован Раичевић   председник општине   Манастир Свети Никола   Завод за заштиту споменика   Министарство културе и информисања   радна група   Стефан Немања   Владан Вукосављевић   Владика Арсеније   симпозијум
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима