Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворена 34. Светосавска недеља у Врању - првог дана изложба "Преподобни Јустин Ђелијски и Врањски"

rssBookmark and Share

Врање 21.01.2024. Јужна Србија Инфо

Традиционалну културно – просветну и духовну манифестацију „Светосавска недеља” у Галерији Народног музеја вечерас је отворио председник Привременог органа града Врања др Слободан Миленковић.

Отворена 34. Светосавска недеља у Врању - првог дана изложба "Преподобни Јустин Ђелијски и Врањски"

Осврнувши се на животни пут Светог Саве, подсетио је на његов допринос развоју српске државе, духовности и просвећивању српског народа. „Успео је највећи српски дипломата да 1219. успостави аутокефалност Српске православне цркве, постане први српски архиепископ и постави чврсте темеље самосталне цркве и средњовековне српске државе. И то није све. Монах Сава поставио је темеље и српског градитељства, лекарства, књижевности, просвете. Био је учитељ Србима и зато се сматра оцем свих учитеља кроз историју наше земље и државе, који су опет имали моралну дужност и обавезу да се, радећи посао просветитеља, напајају духовним вредностима које је управо он успоставио. За Србе не постоји ни већа личност, ни већи светац од Светога Саве, јер његово дело и његове мисли дубоко су уткани у српско национално биће и српски идентитет. И због тог сазнања славе Срби и Србија свог Светог Саву ево већ вековима, а славећи Саву славе и светосавље и све вредности које оно са собом носи. Тако и град Врање, образовне и институције културе у сарадњи са епархијом врањском Светосавском недељом већ 34 године подсећају да је светосавље начин живота и неодвојиви део српског националног бића. Тим пре јер је наш град изнедрио још једног великог човека, духовника и светитеља који је следио пут Светог Саве и светосавља. Изнедрио је Оца Јустина, који је својом речју, мишљу и делом заслужио да буде канонизован и да се нађе у друштву светих. Ове, 2024. године, навршава се 130 година од његовог рођења и 45 од упокојења и управо зато овогодишњу Светосавску недељу почећемо изложбом која је посвећена нашем прослављеном Врањанцу и светитељу Јустину Ђелијском и Врањском. Његово учење и његове теолошке мисли у духу су филозофије великог Светог Саве и такође подсећају да је светосавље начин живота и опстанка српског живља", истакао је председник Привременог органа града Врања, др Слободан Миленковић.

О изложби „Преподобни Јустин Ђелијски и Врањски" којом је почела „Светосавска недеља", говорио Ненад Бојков, магистар теологије, који је уз протођакона Мицка Мицковића један од аутора изложбе. „Велика је част, али и одговорност говорити о човеку који је најсавршеније и најтачније могао да реализује синтезу олтара и факултетске катедре, синтезу науке и вере у истинитог Бога. Отац Јустин, светионик нашег града је био и остаће оно најсветије што сви Врањанци имају. Рођен на празник Благовести као Благоје, заиста је донео благу вест целом православном свету под именом Јустин.  У тропару – црквеној песми која је написана у његову част, могу се чути следеће речи „православља сладост, нектар премудрости, оче преподобни излио си у срца верних као богатство“ – и заиста, преподобни Јустин Ћелисјки и Врањски је и за време свог живота али посебно после свог упокојења, изливао и до данас излива потоке благодати. Изложба коју данас отварамо, представља само мали део нашег дара захвалности који приносимо оцу Јустину", истакао је Бојков. Поставка броји више од 260 јединица што у штампаном формату, што у оригиналу и представља једну од најкомплетнијих изложби која је посвећена Јустину Поповићу. На отварању манифестације о значају лика и дела Светог Јустина Ђелијског и Врањског кроз призму светосавља беседио је и владика врањски господин Пахомије. У уметничком делу програма наступио је Хор Музичке школе „Стеван Мокрањац’’.

Сутра, другог дана „Светосавске недеље", у врањском позоришту од 19 сати, програмом под називом „Светови у књижевном делу Сунчице Денић" биће представљен њен књижевни опус.


#   Врање   врањски Пахомије   Слободан Миленковић   Преподобни Јустин Ћелијски   Светосавска недеља
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима