Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Саветник за сарадњу и културу Амбасаде Француске посетио Лесковац

rssBookmark and Share

Лесковац 29.07.2017. Јужна Србија Инфо

Саветник за сарадњу и културу Амбасаде Француске у Србији Жан-Батист Кизен посетио је јуче Лесковац и са замеником градоначелника Драганом Јовановићем разговарао о јачању сарадње између Лесковца и Француске.

Саветник за сарадњу и културу Амбасаде Француске посетио Лесковац

Он је, овом приликом, истакао да је позитивно изненађен бројем школа у Лесковцу у којима се учи француски језик, али да је потребно предузети одређене кораке како би било омогућено да се у некој од васпитно-образовних установа полаже и међународни испит из овог језика.

„Заинтересовани смо и за сарадњу са Народним музејем у Лесковцу у вези са организовањем изложбе о Првом светском рату – истакао је Кизен.

Драган Јовановић, заменик градоначелника Лесковца, рекао је да је ова посета добар основ за даљу сарадњу између Србије и Француске. Он је подсетио на однос ове две државе кроз историју.

„У модерно доба, Србија и Француска успостављају званичне дипломатске односе након Берлинског конгреса, 1. јануара 1879. године. Од средине 19. века Француска постаје кључна дестинација учених Срба који тамо одлазе на школовање.  Овде је можда важно да поменемо да Амбасада Француске и Француски институт у Србији сваке године омогућавају  стипендије за студије у некој високошколској установи у Паризу, Бордоу, Тулузу и другим градовима у Француској.

Заменик је изразио спремност да Лесковац поново буде домаћин представницима Амбасаде Француске за време 10. ЛАЈФ-а или на прослави 500 година Јашуњских манастира. 

На састанку су присуствовали и Мира Ниношевић, директорка Народног музеја у Лесковцу и Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра.

Након састанка делегација је обишла Царичин град.


#   Лесковац   Горан Цветановић   Француска   култура   Драган Јовановић   Сања Цонић   Мира Ниношевић   Царичин град   француски језик   Амбасада Француске   Жан-Батист Кизен
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима