Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Спорна територија Нишвила

rssBookmark and Share

27.07.2015. НТВ, Јужна Србија Инфо

Још није сигурно да ли ће на Нишвилу ове године бити више бина и различитијег прогама, због простора који нишки Завод за заштиту споменика није одобрио фестивалу на коришћење.

Фото: НТВ
Фото: НТВ

Директор Нишвила Иван Благојевић овакву забрану сматра личним хиром директорке Завода, док из ове установе тврде да би манифестације на овим просторима угрозиле безбедност посетилаца као и културно наслеђе.

Нишвил џез фестивал који ће се од 13. до 16. августа по 21 пут под овим називом одржати у нишкој Тврђави, несумњиво ће довести многе љубитеље музике у Ниш. Поред многобројних финансијских потешкоћа, ове године, организатори имају проблем и са простором. Наиме, Завод за заштиту споменика културе није одобрио коришћење простора с десне стране шеталишта у Тврђави где су последњих 6 година Опен и Yоутх стаге, као ни простор око планинарског дома. Ове године организатори су планирали и додатне садржаје изнад старих атељеа, као и код мобилијара изнад летње позорнице, где су предвидели прогам за децу. Међутим, ни за ове површине немају дозволу Завода.
Благојевић се жалио републичком Заводу за заштиту споменика, а како каже, очекује да ће њихова одлука бити другачија и да ће Нишвил освојити Тврђаву.

У нишком Завода за заштиту споменика пак, кажу, да не очекују другачију одлуку са републичког нивоа. Како тврде, простор изнад атељеа крај бедема је небезбедан, а људско обезбеђење као ни ограде, ни на другим фестивалима нису биле стопостотна заштита.

Иако је простор око планинарског дома, где су се до сада одржавали концерти Нишвила, безбедан за посетиоце, директорка Завода каже да Нишвил неће добити ту површину на коришћење, јер би то угрозило културни наслеђе.

Уколико буду морали да испоштују одлуку Завода, уместо 90 моћиће да буде одржано 25 концерата, додаје Благојевић. На овај начин, свима који не буду имали новца да прате главни програм на платоу, биће ускраћени бесплатни садржаји фестивала.

 


#   фестивал   Нишвил   Иван Благојевић   спор   Завод за заштиту споменика   културно наслеђе   џез фестивал
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима