Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Народном Музеју Топлице у Прокупљу изложба „Германско копље“ са локалитета Хисар

rssBookmark and Share

Прокупље 29.06.2023. Јужна Србија Инфо

Помоћница министра Културе Републике Србије за заштиту културног наслеђа и дигитализацију Данијела Ванушић посетила је Прокупље и изложбу у Народном Музеју Топлице „Германско копље“ посвећену експонату пронађеном у археолошким ископавањима 2021. године на брду Хисар у Прокупљу, за које се претпоставља да потиче из периоде између 418. и 538. године наше ере.

У Народном Музеју Топлице у Прокупљу изложба „Германско копље“ са локалитета Хисар

-Веома је значајно то што Народни Музеј Топлице ради свих ових протеклих година на истраживању археолошког налазишта Хисар, а што је још важније Министарство културе Републике Србије то подржава, рекла је отварајући изложбу „Германско копље“ у Прокупљу Данијела Ванушић помоћница министра културе Републике Србије.

Она је нагласила да је Министарство културе за конзервацију  „германског копља“ издвојило  близу 700. 000 динара и нагласила да је у протеклих  пет година, како у области савременог стваралаштва, тако и у области културног наслеђа за различите пројекте широм Србије министарство определило око  80 милиона динара.

-Само за пројекте прокупачких установа културе ове године, путем конкурса  опредељено је око 7,5 милиона динара, казала је Ванушић.

Она је истакла да је од великог значаја добра сарадња између локалне самоуправе и људи из заштите културног наслеђа а све  у циљу очувања заједничког „историјског блага“ и додала да је у том циљу  потребна и добра сарадња локалне самоуправе и грађана који можда на својим имањима или у кућама чувају значајне историјске предмете.

-Стручњаци прокупачког Музеја  захваљујући труду , посвећености, стручности и пре свега љубави  успели су да пронађу на локалитету Хисар који је веома комплексан, велики број архефаката међу којима је најзначајније „германско копље“ ,као изузетан и вредан предмет  и могу да кажем да је то и једини примерак који је пронађен у свету, подвукла је Данијела Ванушић.

-Овај вредан предмет који је пронађен на подручју Прокупља  осликава културу, статус и идентитет појединца и ширих културних кругова и богатство народа који је некада давно боравио на овим просторима. Уједно тај експонат пронађен у нашем граду  баца ново светло и даје нови значај и Народном Музеју Топлице и  Прокупљу у историјском и археолошком смислу, рекла  је члан прокупачког Градског већа задужена за културу Милица Ерић.

Она је поздрављајући госте из Београда  нагласила да Министарству за културу Републике Србије дугују велику захвалност за финанасијску подршку у реализацији овог значајног пројекта као и на подршци  у реализацији  других не мање важних пројеката свих прокупачких установа културе.

Такође је нагласила да је улагање у очување културне баштине залог за будућност, јер чувајући сећање на прошлост и наше претке чувамо себе, своју историју и остављамо богато наслеђе будућим генерацијама.

Обраћајући се помоћници министра за културу Данијели Ванушић, Ерић је рекла  да се последњих година у Прокупљу много тога урадило на пољу културе и да се почев од 2017. када је урађена нова поставка Топличког устанка у Музеју, па све  до 2021.  када је отворена Спомен соба „Гвозденом пуку“, сваке године нешто важно и значајно радило и градило. Она је  подсетила да је 2021. године Народни Музеј Топлице одликован Сретењским орденом „Карађорђеве звезде 3, реда“ и да им је одрен доделио  лично председник Републике Александар Вучић.

Археолошки експонат „германско копље„ пронађено током радова на брду Хисар на асфалтирању улице „Др Алекса Савић“ и паркинг простора на Савићевцу, за које је утврђено да је припадало вођи германског племена Острогота, рестаурирано је  средствима Министарства културе Републике Србије.  Током 2022. и 2023. године копље је  подвргнуто компликованим физичко- хемијским анализама и конзерваторско –рестаураторским третманима које је пратило и  снимање документарног  филма.

-После вишедеценијске паузе почело се са археолошким истраживањима на локалитету брда Хисар под руководством вишег кустоса нашег музеја археолога Сање Црнобрње, и захваљујући томе имамо прилику да видимо овако вредан археолошки експонат какво је „германско копље“ али и много других експоната које имате прилику да видите на нашој изложби , рекла је директорка Народног музеја Топлице Љиљана Красић . Она је овом приликом захвалила и конзерватору археологу Весни Роглић која је учинила све да копље данас изгледа тако величанствено .

Љиљана Красић је истакла да Министарство културе Републике Србије и локална самоуправа у Прокупљу већ трећу годину заредом издвајају значајна средства за наставак археолошких истраживања на локалитету Хисар, и да су им  јако захвални јер су препознали значај тог локалитета за очување културне баштине Топлице и Србије.


#   Прокупље   Народни музеј Топлица   Милица Ерић   Министарство културе и информисања   археолошко налазиште   Хисар (Прокупље)   Германско копље
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима