Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ko je odgovoran za nestanak robe iz carinskih skladišta u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 21.11.2018. Južna Srbija Info

"Za robu koja je smeštena u skladištima isključivo su odgovorni njihovi držaoci", objašnjavaju iz Uprave carina.

Ko je odgovoran za nestanak robe iz carinskih skladišta u Nišu

O medijski veoma propraćenom slučaju nestanka 300 tona neocarinjene robe iz carinskih  skladišta u Nišu, novinarka portala „JUGpress“, postavila je nekoliko pitanja Upravi carina o tome ko snosi odgovornost za manjak uskladištene robe i kakva kazna očekuje prekršioca.

Na pitanje novinarke kako je moguće da iz skladišta „ispari“ tolika količina robe, iznet je podatak da se zbog termina „carinska skladišta“ često pogrešno tumači da su carinici fizički prisutni u njima, pa da su samim tim i odgovorni kada nešto nestane, što nije tačno.

"Za robu koja je smeštena u skladištima, objašnjeno je, isključivo su odgovorni njihovi držaoci", objašnjavaju iz Uprave carina.

Nadležni u Upravi carina su objasnili da se u skladištima drži roba nad kojom tek treba da se sprovede carinski postupak, a držaoci skladišta moraju da polože bankarsku garanciju prilikom njihovog otvaranja, kako bi eventualno nastala šteta mogla da se namiri.

Skladištenje robe nad kojom tek treba da se sprovede postupak carinjenja plaća uvoznik, odnosno njen vlasnik, a carinici vrše redovne i vanredne kontrole skladišta do trenutka do kada roba ne bude ocarinjena.

Za nestanak neocarinjene robe odgovornost snose držaoci skladišta, koji u slučaju bilo kakvih mahinacija najpre moraju da izmire obaveze prema državi i plate uvozne dažbine na robu koja nedostaje, a potom se protiv njih pokreću prekršajni i upravni postupci.

U tom slučaju, ukoliko tužilaštvo proceni da zbog zloupotreba sa robom pre okončanja carinskog postupka ima elemenata krivičnog dela, pokreću se i krivični postupci. Visina kazne zavisi isključivo od sudske odluke, pri čemu može dostići i četvorostruki iznos u odnosu na vrednost robe koja je predmet prekršaja. Sud može doneti odluku i da se takvo skladište zatvori, a cilj je da se utajeni novac nađe tamo gde i treba da bude – u državnom budžetu.

Takođe je predočena i činjenica da se ovakvi prekršaji beleže i u carinskim skladištima na teritoriji drugih gradova, ali da se javnosti predstavljaju samo oni u kojima se radi o velikim količinama ili velikoj vrednosti nestale robe.


#   Niš   krađa   Uprava carina   Jugpres   carinsko skladište
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima