Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Treći slučaj "nestanka" robe za mesec dana u niškim carinarnicama

rssBookmark and Share

Niš 07.11.2018. Južna Srbija Info

Nastavljajući kontrolu javnih carinskih skladišta u Nišu carinici su 6. novembra 2018. godine otkrili još jedno u kojem nedostaje 350 flaša različitih stranih alkoholnih pića i 25 kilograma tableta „pantenol“.

Treći slučaj "nestanka" robe za mesec dana u niškim carinarnicama

Reč je o alkoholnim pićima „Vodka Romanoff“, „Ouzo Philippos“, „Teqila Mendosa“ i 25 kilograma tableta „pantenol“, koji su pušteni u slobodan promet pre okončanja carinskog postupka i naplate uvoznih dažbina.

Ovo je za poslednjih nedelju dana treće skladište u Nišu u kome su otkrivene nepravilnosti. Zahvaljujući razmeni informacija sa Poreskom upravom prethodno je otkriveno izuzimanje više od 30 tona robe ispod carinskog nadzora u dva skladišta u tom gradu.

U svim otkrivenim slučajevima, odgovorna lica, držaoci skladišta, će najpre morati da izmire sve obaveze prema državi i plate uvozne dažbine (carinu, PDV i akcize) na robu koja nedostaje na stanju. Potom će pred nadležnim sudom odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka i nepropisnog vođenja evidencije.

"Bez obzira na to što se prostor gde se roba smešta naziva ''javno carinsko skladište'', njime ne upravlja carinska služba, niti u njima carinici obezbeđuju robu, već su zaduženi za njihove redovne i vanredne kontrole sve dok se carinski postupak nad robom ne okonča", kažu iz Uprave carina Srbije.

Nije naodmet ponoviti, da su držaoci skladišta u obavezi da prilikom njihovog otvaranja polože bankarsku garanciju koja omogućava da se dažbine naplate ukoliko se sa robom nešto desi pre okončanja postupka.


#   Niš   krađa   Uprava carina   carinsko skladište   carinarnica
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima