Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za manje od mesec dana dve velike krađe u niškim carinarnicama: Ovoga puta "isparilo" 30 tona razne robe

rssBookmark and Share

Niš 01.11.2018. Južna Srbija Info

Carinici su tokom proteklih nekoliko dana kontrolišući dva javna carinska skladišta u Nišu otkrili da u njima nedostaje više od 30 tona neocarinjene robe, čija je vrednost gotovo 15.000 evra.

Za manje od mesec dana dve velike krađe u niškim carinarnicama: Ovoga puta "isparilo" 30 tona razne robe

Kontrola ova dva javna carinska skladišta pokazala je da je iz njih „ispod carinskog nadzora“ izuzeto gotovo 25 tona keramičkih pločica, 167 kada sa panelima i metalnom konstrukcijom, postolja za umivaonike i VC šolja, kao i 600 flaša stranih pića „Tekila Mendoza“, „Džin Lardson“, „Triple Sek“, Uzo Filipos“ i lozove rakije „Žolta“.

Držaoci skladišta će najpre morati da izmire sve obaveze prema državi i plate sve uvozne dažbine - carinu, PDV i akcize. Potom će pred nadležnim sudom odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka i nepropisnog vođenja evidencije, a carinarnici Niš su upućeni i zahtevi za zatvaranje oba javna carinska skladišta.

Napominjemo da je za ovu vrstu prekršaja zaprećena kazna i do četvorostrukog iznosa u odnosu na vrednost robe koja je predmet prekršaja, o čemu odlučuje nadležni sud.

Radi pojašnjenja, treba reći da se u carinskim skladištima drži roba nad kojom tek treba da se sprovede carinski postupak i za to vreme - za robu su odgovorni držaoci skladišta koji moraju da polože bankarsku garanciju prilikom njegovog otvaranja.

Carinici vrše redovne i vanredne kontrole takvih skladišta sve dok se carinski postupak nad robom ne okonča, a sve kako bi se sprečilo neovlašćeno postupanje sa carinskom robom i osigurala njena istovetnost do trenutka puštanja u slobodan promet.

Poslednji sličan slučaj zabeležen je pre dvadesetak dana takođe u Nišu, kada je otkriveno da iz jednog javnog carinskog skladišta nedostaje oko 250 kvadratnih metara neocarinjenih granitnih ploča.                               


#   Niš   krađa   carina   Uprava carina   Carina Niš   carinsko skladište
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima